PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Průmstav na třetím místě

Průmstav na třetím místě

Průmstav na třetím místě
Na třetím místě se v letošní soutěži o ocenění Firma roku: Rovné příležitosti 2012 umístila společnost Průmstav, a. s., která je součástí skupiny VINCI Construction. Porota udělením třetího místa ocenila zájem o uplatňování rovného postavení žen a mužů ve stavebnictví - sektoru, kde počet zaměstnanců několikanásobně převažuje nad počtem zaměstnankyň a politika rovných příležitostí je zde relativně novinkou.

Na třetím místě se v letošní soutěži o ocenění Firma roku: Rovné příležitosti 2012 umístila společnost Průmstav, a. s., která je součástí skupiny VINCI Construction.

Porota udělením třetího místa ocenila zájem o uplatňování rovného postavení žen a mužů ve stavebnictví - sektoru, kde počet zaměstnanců několikanásobně převažuje nad počtem zaměstnankyň a politika rovných příležitostí je zde relativně novinkou.

Porota rovněž pozitivně hodnotila snahu společnosti Průmstav otevírat nová témata a poutavou formou je prezentovat svým zaměstnancům a zaměstnankyním, stejně tak i zájem o udržení kontaktu s bývalými zaměstnanými, kteří jsou již v důchodu, i těmi, kteří jsou aktuálně na mateřské či rodičovské dovolené.

K ocenění přispěl i fakt, že společnost Průmstav prošla v minulosti auditem zaměřeným na diverzitu a rovnost šancí.

Rovné příležitosti pro všechny pracovníky a pracovnice

Ve společnosti Průmstav, a. s. existuje Kodex etiky a chování, který je zavazující pro všechny společnosti ve skupině VINCI a který dokládá, že rovné příležitosti jsou součástí firemní filozofie a hodnot. Cílem vedení společnosti je personální politika prostá jakékoli diskriminace. S Kodexem etiky a chování jsou seznámeni všichni zaměstnanci a zaměstnankyně. Také je uplatňována kolektivní smlouva, která garantuje rovné zacházení.

Prosazování této filozofie je pravidelně prověřováno audity. Společnost Průmstav sleduje postavení žen a mužů v personálních statistikách, které jsou zaměřeny i na rozdíly mezi muži a ženami (platy a odměny, zastoupení v jednotlivých profesích, investice a oblast vzdělávání). Rovněž provádí průzkum spokojenosti zaměstnaných včetně průzkumu hodnot, které jsou pro zaměstnané důležité a které by podle nich měly být součástí firemní kultury. Zjišťuje se také spokojenost s interní atmosférou, firemní kulturou a provedenými akcemi.

Rodiče ve firmě

Společnost Průmstav, a. s. poskytuje svým zaměstnancům a zaměstnankyním velké množství benefitů, dostupné i těm, kteří pracují na částečný úvazek. Jsou zavedeny i speciální benefity pro rodiče. Rodiče dostávají příspěvek na rekreaci dítěte. V případě těžkého zdravotního postižení dítěte, které znemožňuje pracovní poměr druhého rodiče, mají nárok na příspěvek ve výši 3 500 Kč za měsíc na péči o něj. Na 5 dnů dovolené navíc mají nárok matky a osamělí otcové pečující o dítě, a to až do ukončení jeho povinné školní docházky.

Potřeby a očekávání rodičů na mateřské či rodičovské dovolené byly zjišťovány formou dotazníku potřeb. Cílem bylo otevřít diskuzi dotýkající se slaďování osobního a profesního života a návratu z rodičovské dovolené.

Na společné firemní akce jsou pak zváni i ti, kteří zrovna čerpají rodičovskou či mateřskou dovolenou, rovněž je jim zasílán i firemní časopis.

Vzdělávací akce

Zajímavým krokem je zavedení výstav v prostorách sídla společnosti. Ty se zaměřují na společensko-sociální témata a jsou spojeny s moderovanou diskuzí. Zaměstnanci a zaměstnankyně tak mají možnost se s daným tématem blíže seznámit. Jedním z témat bylo např. násilí na ženách. Firemní časopis Kompas se věnuje různým sociálním tématům, představeno bylo například téma diskriminace a různých podob, které může mít.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.