Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Pro šikovné ruce: VLASTNORUČNĚ VYROBENÁ PRACÍ VLOŽKA

Pro šikovné ruce: VLASTNORUČNĚ VYROBENÁ PRACÍ VLOŽKA

11. březen 2004  | EMMY MARY  |  Bloody Mary
Pro šikovné ruce: VLASTNORUČNĚ VYROBENÁ PRACÍ VLOŽKA
prací vložka
Vložka se skládá ze dvou částí –„kapsy“ na vložku a vlastního jádra vložky, což zvyšuje absorbční schopnost a urychluje praní a sušení (což je velmi důležité). Pomocí křidélek se dá připevnit na kalhotky. Flanelová spodní část drží vložku na svém místě. Tato vložka by měla vydržet 4 až 5 let, i když některým ženám prý vydržela až 8 let.
Podle Janet Trenaman z Many Moons Alternatives, která se výrobou těchto veledůležitých potřeb zabývá asi 13 let, takže se postupně propracovala k co nejpraktičtejšímu a nejjednoduššímu designu.

„Čím víc látkových vložek, tím lépe pro zdraví žen a planety!“

Vložka se skládá ze dvou částí –„kapsy“ na vložku a vlastního jádra vložky, což zvyšuje absorbční schopnost a urychluje praní a sušení (což je velmi důležité). Pomocí křidélek se dá připevnit na kalhotky. Flanelová spodní část drží vložku na svém místě. Tato vložka by měla vydržet 4 až 5 let, i když některým ženám prý vydržela až 8 let.

Pro výrobu je dobré mít šicí stroj a nějaké zkušenosti s šitím, ale obejdete se bez obojího. Také se hodí ušít si z nějakého nepotřebného zbytku látky jednu dvě zkušební vložky, protože přesnost provedení je dost důležitá.

MATERIÁLY

Bavlna je nejlepší. Bavlněný flanel se hodí nelíp, protože hodně nasákne, ale není moc tlustý. Dá se použít obyčejná bavlna, byť organicky vypěstovaná by byla o mnoho lepší. Na 8 vložek jsou potřeba necelé 3 m látky (také záleží na šířce). Nylon se používá na spodní stranu vložky, aby krev neprosákla ven. Je možné jej i vynechat, v tom případě se ale vložky musí vyměňovat častěji. Je potřeba použít kvalitní nylon, levnější typy se zničí hned po několika vypráních. Některé ženy používají i GoreTex, ale to je asi zbytečné. Patentky na připevnění vložky, v nouzi poslouží i knoflík..

POSTUP

1. Nastříhat látku podle střihu. „Kapsa“ se skládá ze tří částí – velký díl s křídélky je zadní část, na níž se budou přišívat ostatní. Tento střih je na mini/normální velikost. Dva menší díly s křidélky tvoří vršek vložky a dají se otevřít, aby se dalo dovnitř vložit jádro vložky . Je třeba si s tím trochu vyhrát. Ušití zkušební vložky se vysoce doporučuje, dá se potom tvar a velikost uzpůsobit individuálním potřebám.
2. Ustřihnout kousek nylonu – asi 8 - 10 cm široký a dlouhý jako má být vložka.
3. Sešít oba vnitřní kraje vrchní části (na obrázku oranžové přerušované čáry)
4. Přehnout vnitřní kraje o asi 1 cm a přežehlit je, aby držely ohnuté.
5. Poskládat na sebe jednotlivé vrstvy v tomto pořadí: nylonový proužek, velký samostatný zadní díl, dva horní díly, jejichž vnitřní kraje přečuhují asi o 2 cm – to pak umožní vkládat jádro vložky.
6. Prošít vložku kolem dokola necelý půlcentimetr od okraje.
7. Takto sešitá vložka je naruby, musí se obrátit. Rohy látky je možno vyrovnat a zašpičatit např. špejlí. Pokud se to neudělá, vložka bude mít v každém rohu chuchvalec látky.
8. Přejet vložku horkou žehličkou (ale ne moc, aby se nespálil nylon).
9. Prošít vršek otvírací části vložky, aby se oddělila část s křidélky od kapsy (červené čáry). To je důležité pro udržení tvaru.
10. Připevnit patentky podle vzoru.
11. Nastřihnout požadovanou velikost jádra vložky. U normální velikosti vložek asi 40x17 cm, mini 23x17 cm. Obšít kolem dokola. Složit jako hormoniku nebo „zarolovat“ a strčit do kapsy.
12. Hotovo!!!

PÉČE A PRANÍ

Před prvním použitím vyprat – zvyšuje to absorbční schopnost. Po použití vložku rozdělat na dvě části, namočit do studené vody a vypláchnout. Pak se normálně vyperou a usuší. Je možné je žehlit.

MNOHO ZDARU!

Tento text vyšel v časopise Bloody Mary, který si můžete zakoupit mimo jiné v knihovně Gender Studies, o.p.s. v Gorazdově 20, Praha 2

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.