Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › PŘEKROČIT HRANICE: ŽENY A MUŽI NAPŘÍČ PROFESEMI

PŘEKROČIT HRANICE: ŽENY A MUŽI NAPŘÍČ PROFESEMI

30. duben 2014  | Gender Studies, o.p.s.  |  Gender Studies, o.p.s.
Včera proběhla konference Překročit hranice: ženy a muži napříč profesemi. Zaměřovala se na genderovou horizontální segregaci trhu práce, tedy fakt, že na něm existují odvětví a povolání, kde převládají muži – jako stavebnictví, elektrotechnika, IT, a naopak povolání, kde převažují ženy – ve službách, zdravotnictví a vzdělávání. Prostupnost mezi těmito odvětvími je malá, a ti, kdo si genderově netypické povolání vyberou, mohou čelit řadě překážek.

Diskuse na toto téma v české společnosti dosud chybí, ačkoliv se nejedná o žádnou novinku ani nedůležitý rys trhu práce. Genderová segregace trhu práce se výrazně podílí na rozdílných platech žen a mužů – protože ženy převážně pracují v méně placených odvětvích jako zdravotnictví a školství. Prostupnost mezi povoláními bez ohledu na pohlaví je navíc klíčová v době, kdy se trh práce stále rychleji mění vlivem rozvoje technologií.

Trendy v zaměstnávání také naznačují, že do budoucna nebudeme pracovat v jedné profesi celý život (byť u různých zaměstnavatelů), ale že své povolání budeme stále častěji měnit podle poptávky na trhu práce. Proto je nutné, abychom odhodili představy o povoláních „vhodných“ pro ženy nebo pro muže. To ostatně potvrdila i jedna z mluvčích konference, Linda Utheim z Norska, která říká, že po výrazném útlumu norského stavebního průmyslu přešla řada stavařů do zdravotnictví. Rekvalifikovali se a mnozí z nich se v novém povolání našli.

Program konference.

Fotogalerie.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.