PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Pozice zmocněnkyně pro rovné příležitosti na úřadu veřejně správy. Zn. V Německu povinně.

Pozice zmocněnkyně pro rovné příležitosti na úřadu veřejně správy. Zn. V Německu povinně.

Pozice zmocněnkyně pro rovné příležitosti na úřadu veřejně správy.  Zn. V Německu povinně.
V Německu musí každé pracoviště veřejné správy s více než sto zaměstnanými ze zákona zřídit pozici zmocněnkyně pro rovné příležitosti, stát se jí může pouze žena. Tato pozice je zcela unikátní, a ačkoli funguje v rámci úřadu a patří do jeho organizační struktury, je zcela nezávislá jak na politickém vedení, tak i na hierarchické struktuře úřadu jako pracoviště – a v otázkách rovnosti žen a mužů má rozhodující slovo. Ines Fabisch, zmocněnkyně pro rovné příležitosti na okresním úřadě ve Zhořelci (Görlitz, Sasko), nám v rozhovoru popsala, co je náplní její práce a co jsou její největší výzvy.

V Německu musí každé pracoviště veřejné správy s více než sto zaměstnanými ze zákona zřídit pozici zmocněnkyně pro rovné příležitosti, stát se jí může pouze žena. Tato pozice je zcela unikátní, a ačkoli funguje v rámci úřadu a patří do jeho organizační struktury, je zcela nezávislá jak na politickém vedení, tak i na hierarchické struktuře úřadu jako pracoviště – a v otázkách rovnosti žen a mužů má rozhodující slovo. Ines Fabisch, zmocněnkyně pro rovné příležitosti na okresním úřadě ve Zhořelci (Görlitz, Sasko), nám v rozhovoru popsala, co je náplní její práce a co jsou její největší výzvy.

Pozice zmocněnkyně pro rovné příležitosti je v České republice ve veřejné správě ještě téměř neznámá. Můžete v krátkosti popsat, co tato funkce obnáší?

Krátký popis nebude asi stačit, protože okruh úkolů je opravdu rozsáhlý a ve svém průřezu zasahuje do všech oblastí společenského života. Cílem mé práce na okresním úřadě je působit na to, aby se uplatňovala rovná práva v profesním rozvoji a životních příležitostech stejně u žen i mužů. Mám například poradenský hlas při zasedáních okresního zastupitelstva a jeho výborů. To je nejvyšší rozhodovací grémium v okrese. Samozřejmě úzce spolupracuji s nevládními ženskými organizacemi, iniciativami a svazy, které jsou činné v oblasti hospodářství, politiky a sociálních věcí. Vypracovávám vlastní koncepty na téma spravedlivého zajišťování rovných příležitostí pro ženy a muže. Je však těžké plnit všechny úkoly jako „osamělá bojovnice“, proto mám v okrese k dispozici velkou kontaktní síť podporovatelek a podporovatelů, a také mám podporu na zemské úrovni spolkové země Sasko.

Kdy byla tato pozice zřízena a co bylo podnětem pro její vznik?

Podnětem pro vznik této funkce bylo přijetí zákona. Podle saských zákonů pro fungování zemských okresů musí okresy ustanovit zmocněnkyni pro rovné příležitosti. Historicky viděno můžeme za institucionální uplatňování rovných příležitostí děkovat ženskému hnutí (aktivnímu od roku 1968) ve Spolkové republice Německo. Jedním z požadavků tohoto hnutí bylo dosáhnout rovnoprávnosti žen a mužů, která je zakotvena v Základním zákoně, čili v německé ústavě.

Co všechno na téma rovného postavení žen a mužů děláte pro širokou a odbornou veřejnost?

Je to dosud dost ožehavé vést v rámci okresu veřejnou diskusi o rovných příležitostech a poukazovat na různé formy znevýhodňování. Abychom lidi pro toto téma získali, iniciuji různé veřejné akce, které se konají například na Mezinárodní den proti násilí páchanému na ženách nebo u příležitosti spolkové iniciativy Girls' Day a Boys' Day, nebo se také pořádají výstavy o ženách v atypických povoláních. Organizuji dále odborné konference na téma domácí násilí, ženy v řídících funkcích, evropská politika a rovnost příležitostí, genderově citlivá volba povolání. To všechno ale nedělám sama, nýbrž spolupracuji s nejrůznějšími lidmi z další oborů.

Jaké jsou Vaše úkoly a aktivity v rámci úřadu pro jeho zaměstnance a zaměstnankyně?

Momentálně je mým hlavním úkolem zúčastňovat se všech přijímacích pohovorů uchazečů a uchazeček na místa ve veřejné správě. Ve výběrové komisi mám právo hlasovat. Cílem je dosáhnout toho, aby na řídících postech pracovalo více žen. Dále poskytuji poradenství pro ženy, ale také pro muže v otázkách slaďování soukromého a pracovního života. Při výskytu problémů s nadřízenými nebo v pracovním týmu plním roli kontaktního partnera a snažím se zprostředkovat vzájemnou domluvu.

K Vašim úkolům patří také zajištění rovných příležitostí pro ženy a muže v plánovací činnosti měst a ve financování (gender budgeting). Jaké jsou nejdůležitější úkoly a nejsložitější problémy v této oblasti a jak můžete zcela konkrétně tyto rozhodovací procesy ovlivnit?

Městské plánování není v mé kompetenci. To zpracovávají moji kolegové a kolegyně ve městech. Zavedení rozpočtování a přerozdělování z hlediska rovných příležitostí (gender budgeting) do finančního plánování se mi bohužel zatím nedaří. Ale na sociálním odboru pro děti a mládež už existuje genderové pořizování dat u všech dotovaných projektů. Myslím si, že je to první krok pro získání poznatků o tom, kam tyto prostředky jdou, resp. kdo těchto nabídek využívá.

Je zemský okres nějak specifický ve srovnání s jinými úřady (např. obecními úřady apod.), co se týče úkolů zmocněnkyně pro rovné příležitosti a podporování rovného postavení žen a mužů všeobecně?

Zmocněnci a zmocněnkyně pro rovné příležitosti okresů a obcí mají ze zákona stejné úkoly. Formálně žádné rozdíly neexistují. Oba pracují samostatně. Znamená to, že služebně jsou přímo podřízeni vedení úřadu, ale sami svobodně rozhodují o tom, které konkrétní úkoly budou zpracovávat.


www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.