PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Otevíráme diskuzi na téma mateřské a rodičovské dovolené a školek

Otevíráme diskuzi na téma mateřské a rodičovské dovolené a školek

12. červen 2012  |  Gender Studies, o.p.s.
Gender Studies., o.p.s. otvírá Facebookovou skupinu s názvem MATEŘSKÁ RODIČOVSKÁ – ŠKOLKY. Cílem této stránky je započít diskuzi a sdílet zkušenosti v oblasti rodinné politiky v ČR. Touto cestou bychom rádi veřejně diskutovali o situaci alarmujícího nedostatku míst zařízení péče o předškolní děti, alternativách v péči o děti mladší 3 let či nedostupnosti flexibilních forem práce při návratu z rodičovské dovolené, a dalších aktuálních událostech v oblasti rodinné politiky. Velice uvítáme, když se diskuse zúčastníte, doufáme, že Vám i nám přinese zajímavé podněty a nápady, jak řešit ne vždy jednoduchou situaci rodin s malými dětmi.

Gender Studies., o.p.s. otvírá Facebookovou skupinu s názvem MATEŘSKÁ RODIČOVSKÁ – ŠKOLKY. Cílem této stránky je započít diskuzi a sdílet zkušenosti v oblasti rodinné politiky v ČR. Touto cestou bychom rádi veřejně diskutovali o situaci alarmujícího nedostatku míst zařízení péče o předškolní děti, alternativách v péči o děti mladší 3 let či nedostupnosti flexibilních forem práce při návratu z rodičovské dovolené, a dalších aktuálních událostech v oblasti rodinné politiky.

Cílem je také poskytovat informace rodičům a širší zainteresované veřejnosti o změnách legislativy, novinkách, výzkumech, trendech a diskutovat o zajímavých podnětech pro zlepšení koncepce rodinné politiky. Rodinná politika v ČR stále ještě nemá jasnou a provázanou koncepci, proto chceme diskutovat a hledat nová a lepší řešení celé situace. Ač je možné flexibilně čerpat rodičovský příspěvek, nedaří se mnohdy umísťovat děti do mateřských školek (jsou příliš plné) či jeslí (je jich příliš málo), tudíž rodiče v podstatě flexibilitu čerpání rodičovského příspěvku ani nemohou využívat, protože musí pečovat o dítě. Můžeme využívat flexibilních forem práce, ale jsou s nimi malé zkušenosti, i na straně zaměstnavatelů i na straně zaměstnaných, využívají se v ČR minimálně, ač je na ně mají určité skupiny nárok (např. pečující o dítě do 15 let). Co je příčinou? Neochota zaměstnavatelů nebo nezájem zaměstnaných?

Budeme rádi, když se do diskuze zapojí rodiče dětí, jichž se týkají současné problémy, ale i všech těch, kteří se chtějí informovat nebo vyjádřit svůj názor. S vašimi příspěvky budeme nadále pracovat v našich stávajících a budoucích projektech a budeme se je snažit využít k další diskuzi s institucemi a jednotlivci zapojenými do procesu vytváření koncepcí rodinné politiky v ČR. Velice proto uvítáme, když se diskuse zúčastníte, doufáme, že Vám i nám přinese zajímavé podněty a nápady, jak řešit ne vždy jednoduchou situaci rodin s malými dětmi.

Pro více informací piště na: lada. wichterlova @ genderstudies. cz

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.