Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Ochránkyně pražských ulic

Ochránkyně pražských ulic

Ochránkyně pražských ulic
Ochránkyně pražských ulic je volně navazující pokračování publikace Strážci pražských ulic. Autorem obou těchto knih je historik umění Ladislav Zikmund. Hned v úvodu se autor sám hlásí k odkazu dříve vydané knihy o pražských domovních znameních Aleny Ježkové, která jej inspirovala svojí poetikou.

Ochránkyně pražských ulic je volně navazující pokračování publikace Strážci pražských ulic. Autorem obou těchto knih je historik umění Ladislav Zikmund. Hned v úvodu se autor sám hlásí k odkazu dříve vydané knihy o pražských domovních znameních Aleny Ježkové, která jej inspirovala svojí poetikou.

Rozměry nevelká knížka je rozdělena do dvou hlavních celků – „fasády“ a „volné sochy“.

V první části se autor zaměřil na objekty stojících soch – žen - na fasádách domů. Ženské figury zde slouží jako sloupy nebo jako ochránkyně vstupů do budov. Za zmínku stojí ženská a mužská postava, které společně podpírají balkón na domě U Adama, na Václavském náměstí. Autorem obou soch je pravděpodobně Emil Králíček. Během přestavby domu, která proběhla kolem roku 1911 majitelem a lékárníkem Josefem Kalousem, je možné zaznamenat jistý emancipační posun, který probíhal ve společnosti: balkon nenesou dva Atlanti, ale muž a žena a to stejným dílem.

Další sekci knihy nazvané „Tváří v tvář“ autor neopomíjí maskaróny, vitráže ani reliéfy, které ženy zobrazují odpovídajícím způsobem běžným pro daný styl a historické období.

Závěr první části knihy je zaměřen na období emancipace – mapuje tvorbu žen – architektek.

Druhý tematický celek „volné sochy“ představuje nejznámější a v jistém smyslu nejvýznačnější sochy. Je zde řeč o soše Elišky Krásnohorské na Karlově náměstí nebo Boženy Němcové na Slovanském ostrově.

Výběr ukázek není systematický a kniha je, jak autor sám předjímá, takovým torzem, které si žádá doplnění. Myslím ale, že tato zkratka je velmi pečlivě zpracovaná se spoustou překvapivých údajů a nabízí možnosti, jak se seznámit s novými, nebo si znovu připomenout místa, která jsou nám důvěrně známá.

Na závěr je třeba zmínit, že zásadní částí knihy jsou citlivě vytvořené fotografie, které dokreslují text a architektonická a sochařská díla představují v jakémsi jejich soukromí, do kterého je nám umožněno na malou chvíli nahlédnout.

Knihu si můžete vypůjčit v knihovně Gender Studies.

Nebo si ji můžete se slevou zakoupit v on-line knihkupectví Gender Studies.

Autor: Ladislav Zikmund

Fotografie: Martin Babic

Praha: Mladá Fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1807-4

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.