Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Novinky.cz: Ženy byly před 50 lety díky domácím pracím v lepší formě

Novinky.cz: Ženy byly před 50 lety díky domácím pracím v lepší formě

6. srpen 2003  | Štěpánka Matúšková
Novinky.cz: Ženy byly před 50 lety díky domácím pracím v lepší formě
Ženská práce
Internetový portál www.Novinky.cz uveřejnil dnes článek, který se odvolává na výzkum publikovaný britským časopisem pro ženy Prima. Podle něj byly díky úkolům v domácnosti ženy před padesáti lety v daleko lepší formě než ženy současné. Náročné domácí práce byly podle výzkumu pro hubnutí daleko účinnější než moderní diety či cvičení v posilovnách.
Vytvořit podobnou hypotézu je pro novináře vždy lákavé. V ženských šatech se různé problémy světa zdají pikantnější, tajemnější, zajímavější. Často se však stane, že takový přístup zavede málo obezřetné pisatele do myšlenkových piruet, v nichž si vymknou mozkové závity. Jak jinak je možné vysvětlit skutečnost, že autorům citované studie i časopiseckých článků uniká, že překvapivá proměna se týká ve stejné míře žen i mužů. Copak muži "nespalují méně kilokalorií" spolu s tím, jak jim v dílně přibývají benzínové sekačky a křovinořezy, elektrické hoblíky, motorové pily...

Zkreslující jsou také kulisy, do nichž článek zařazuje obecný trend mechanizace práce v moderní společnosti. Zdá se, že ženám nová technika ušetří práci pouze v domácnosti. Jakoby ženy nevykonávaly zaměstnání mimo domov, kde přístroje nahrazují ruční práci ve stejné míře jako v ostaních sférách současného života.

Autoři v neposlední řadě zcela opomněli další aspekt probíraného tématu. Nové technické přístroje bývají drahé a jsou proto dostupné spíše privilegovaným vrstvám. Ženám s nižšími příjmy často nezbývá nic jiného, než nasadit sílu svých svalů. A lze s úspěchem pochybovat o tom, že si libují nad tím, jak je to skvělé, že zároveň hubnou.

Štěpánka Matúšková

www.Novinky.cz: "LONDÝN - Ženy před 50 lety trávily péčí o domácnost v průměru tři hodiny denně a alespoň hodinu chůzí po nákupech. Tím spalovaly dvakrát více kalorií, než se daří současným ženám.
Studie, která srovnávala způsob života žen roku 1953 a těch současných, ukázala, že dříve ženy konzumovaly méně kalorií a více jich spalovaly.
Žena z roku 1953 vydala při svých fyzických aktivitách průměrně 1512 kilokalorií za den, dnešní žena jich v průměru denně spálí asi 556. Naopak ale moderní žena zkonzumuje okolo 2178 kilokalorií za den, zatímco před padesáti lety ženy denně snědly okolo 1818 kilokalorií.

Technika zredukovala aktivity žen o dvě třetiny
Zmíněné rozdíly lze částečně vysvětlit rozdílnou náročností domácích prací tehdy a dnes. Před padesáti lety neměly ženy tolik domácích pomocníků, a tak kuchyňské práce či praní byly daleko náročnější, vysvětlují autoři publikované studie."
5.8. 15:02
Foto: Novinky.cz

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.