PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Nestihly*i jste se v březnu zajít podívat na výstavu PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie? Prodloužily*i jsme ji pro vás až do 18. dubna! Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Nová genderová publikace Sociologického ústavu AV ČR

Nová genderová publikace Sociologického ústavu AV ČR

9. červen 2010  | Gender Studies, o.p.s.
Hana Hašková, Zuzana Uhde (eds.). 2009. Women and Social Citizenship in Czech Society: Continuity and Change. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Kritická pozornost, kterou feministické badatelky věnovaly konceptu občanství, zásadním způsobem přispěla k současnému chápání tohoto pojmu a proměně politické imaginace, která jej doprovází. Autorky knihy navazují na feministické diskuse ohledně pojetí občanství a zkoumají institucionální kontext, ideologie a praktiky, které utvářely příležitosti a bariéry plnohodnotného občanství žen z odlišných socioekonomických, etnických a národnostních skupin v komunistickém a postkomunistickém kontextu a konkrétně v České republice v období po druhé světové válce.

Hana Hašková, Zuzana Uhde (eds.). 2009. Women and Social Citizenship in Czech Society: Continuity and Change. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Kritická pozornost, kterou feministické badatelky věnovaly konceptu občanství, zásadním způsobem přispěla k současnému chápání tohoto pojmu a proměně politické imaginace, která jej doprovází. Autorky knihy navazují na feministické diskuse ohledně pojetí občanství a zkoumají institucionální kontext, ideologie a praktiky, které utvářely příležitosti a bariéry plnohodnotného občanství  žen z odlišných socioekonomických, etnických a národnostních skupin v komunistickém a postkomunistickém kontextu a konkrétně v České republice v období po druhé světové válce.

Autorky v knize problematizují statický popis postavení žen a genderových vztahů v komunistických společnostech střední a východní Evropy a poukazují na odlišné diskursy a institucionální kontext obklopující vztahy práce a péče a na odlišnosti v každodenních pracovních a pečovatelských praktikách v průběhu čtyřiceti let trvání komunistického režimu. Jednotlivé kapitoly rozlišují období před i po roce 1989, která byla charakteristická odlišnými vzorci participace žen na trhu práce, institucionálním rámováním kombinace práce a rodiny a politik péče, odlišným postavením sólo rodičů, romských rodin a cizinců. Autorky knihy na tyto procesy nahlížejí optikou kontinuity diskursů, praktik a institucí před a po roce 1989, což jim umožňuje doložit, jak složité jsou procesy kulturní a institucionální změny navzdory podstatné proměně společenského a ekonomického systému.

The critical attention feminists have paid to the concept of citizen­ship has significantly contributed to the contemporary political imagination of citizenship. In this book the authors from the Czech Republic follow up on the feminist debate on citizen­ship and examine the institutional contexts, ideologies and practices that have shaped opportunities for and barriers to the full citizen­ship of women in various socio-economic, ethnic and national groups in the communist and post-communist contexts and specifically in Czech society since the end of the Second World War.

This book challenges the static descriptions of the position of women and gender relations in the communist societies of Central and Eas­tern Europe. The authors point out the differences in the discour­se and institutions surrounding work and care and in actual work and care practices during the forty years of the communist regime. The individual chapters in the book identify specific periods under the communist regime and after 1989 that were distinct in terms of how women’s labour market participation, work-life balance, care politics, the position of lone parents, Roma families and foreigners were framed. Moreover, the continuity of discourse, practices, and institutions before and after 1989 is highlighted, demonstrating how difficult it is for cultural and institutional changes to take place even when an important systemic change has occurred in society.

Distribution/Distribuce: Tiskové a ediční oddělení Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i., Jilská 1, 110 00 Praha 1, tel.: 222 221 761, 210 310 217, fax: 222 220 143 e-mail: prodej@soc.cas.cz

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.