Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Nigerijský soud zrušil odsouzení k ukamenování Aminy Lawalové

Nigerijský soud zrušil odsouzení k ukamenování Aminy Lawalové

25. zaří 2003  |  www.novinky.cz
Pětičlenná porota islámského odvolacího soudu v severonigerijské Katsině zprostila obvinění z cizoložství ženu Aminu Lawalovou, která byla ve vleklém procesu nižší soudní instancí odsouzena k ukamenování podle islámského práva šaría. Stalo se tak vůbec poprvé v historii Nigérie, kde šaría platí ve 12 ze 36 provincií zejména na severu země, kde mají muslimové převahu.
Pětičlenná porota islámského odvolacího soudu v severonigerijské Katsině zprostila obvinění z cizoložství ženu, která byla ve vleklém procesu nižší soudní instancí odsouzena k ukamenování podle islámského práva šaría. Amina Lawalová (31), která má z původního manželství dvě děti, byla v březnu 2002 odsouzena, protože dva roky po rozvodu otěhotněla. Islámský soud to označil za porušení povinností manželky, avšak s odhledem na dcerku rozhodl, že verdikt nesmí být vykonán dříve než v lednu 2004. První odvolací soud před rokem rozsudek smrti potvrdil.

Rozsudek o ukamenování přilákal pozornost celého světa. Soutěž Miss World na sklonku loňského roku byla po protestech proti trestu smrti a krvavých nepokojích přenesena z Nigérie do Londýna. Organizace na ochranu lidských práv vyhlásily několik kampaní na podporu nigerijské matky tří dětí. Otec dítěte popřel jakoukoli odpovědnost.

www.Novinky.cz
Vladimír Plesník, DPA

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.