PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Nestihly*i jste se v březnu zajít podívat na výstavu PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie? Prodloužily*i jsme ji pro vás až do 18. dubna! Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Německé ženy se mohou vzdělávat celý život ve Frauenakademiích

Německé ženy se mohou vzdělávat celý život ve Frauenakademiích

Německé ženy se mohou vzdělávat celý život ve Frauenakademiích
katedrála v Ulmu
Ulm je jedním z řady německých měst, které se může pyšnit záviděníhodnou vymožeností – Frauenakademií. Ulmští měšťané moudře podporují zastřešující instituci Volkshochschule. Nejde ovšem o naši známou „lidušku“, ale moderní centrum vzdělávání dospělých. Kromě jazykových kurzů, včetně němčiny pro cizince, hodin věnovaných zdraví, kulturních aktivit, péči o životní prostředí a diskusím nad negativním dopadem globalizace, naleznete v budově postavené v „brutálním“ stylu kurzy určené pro ženy. Frauenakademie mají v Německu dlouhou tradici. Jejich myšlenka je postavená na specifické nutnosti vzdělávání žen. Některé ženy v západním světe mění několikrát za svůj život své povolání ať už dobrovolně, nebo pod tlakem trhu práce. step
Ulm je jedním z řady německých měst, které se může pyšnit záviděníhodnou vymožeností – Frauenakademií. Městem protéká nazelenalá Dunaj, gotická katedrální věž se pne do výše 161, v níž ji prý žádná jiná gotická věž světa nepřevýší, a narodil se tu Albert Einstein. Možná tu něco z jeho geniálnosti přetrvalo, neboť ulmští měšťané moudře podporují instituci Volkshochschule. Nejde ovšem o naši známou „lidušku“, ale moderní centrum vzdělávání dospělých. Kromě jazykových kurzů, včetně němčiny pro cizince, hodin věnovaných zdraví, kulturních aktivit, péči o životní prostředí a diskusím nad negativním dopadem globalizace, naleznete v budově postavené v „brutálním“ stylu kurzy určené pro ženy. Jen pro srovnání s českou realitou, z rozpočtu akademie pokryjí 60% platby za kurzy, o zbylých 40% se dělí město, kraj a stát.

Frauenakademie mají v Německu dlouhou tradici. Jejich myšlenka je postavená na specifické nutnosti vzdělávání žen. Některé ženy v západním světe mění několikrát za svůj život své povolání ať už dobrovolně, nebo pod tlakem trhu práce. Mladé ženy, které nevěnovaly pozornost dosažení vzdělání, brzy měly děti a až jim odrostou, rády by si našly nějakou práci. Pro pracovní trh jsou bez odbornosti. Vzdělané ženy, které během péče o děti ztratily kontakt se svým oborem. Starší ženy, často vdovy, pro něž jsou pravidelné kurzy důležitým lékem proti samotě. „„Chodí k nám ženy od 30 do 80 let,“ shrnovala profil studentek Gesa Krauss, ředitelka ulmské akademie.

„Já sama jsem měla velké štěstí,“ vypráví Gesa, která pracuje na 60% úvazek. „„Byla jsem s třemi dětmi 15 let doma a neuvědomovala jsem si, že riskuji to, že se už nikdy nevrátím do práce. Můj muž pracoval jako učitel a to nás uživilo. Všechny moje přítelkyně byly učitelky a v Německu může učitelka zůstat se svým dítětem 8 let doma, přičemž stát ji vždy zaručuje návrat do zaměstnání. Nikdy jsme proto o problémech s ukončením mateřské dovolené nehovořily,“ diví se dnes 50ti letá žena. „„Moje původní povolání bylo ergoterapeutka. Během mateřské jsem se začala zajímat o expresivní tanec a nakonec jsem ho i sama vedla. Rozhodla jsem se, že se vrátím na univerzitu a vystuduji terapii. Ve Frauenakademii jsem začala s taneční terapií a když se uvolnilo místo ředitelky, přihlásila jsem se a byla jsem vybrána. Šla jsem po 15 letech rovnou do takové pozice, to bylo nesmírné štěstí.“

Rozvíjení vlastní osobnosti

Ve Frauenakademie si ženy mohou vybrat z široké škály předmětů. Nabídka zahrnuje kunsthistorické předměty jako Renesance v Evropě, Fotografie, F.M. Dostojevský, Umělkyně od starověku po dnešek, kurzy správné rétoriky a vystupování, Konflikty globalizace, Lidská práva jsou ženská práva, Gender Mainstreaming, práce s počítačem a internet, zkrátka je toho tlustý sešit.

Zápisné do Frauenakademie činí 200 EU na semestr, přičemž organizace nabízí finanční podporu sociálně slabým. „Peníze nesmějí být překážkou,“ řekla Gesa Krauss. Doporučuje se, aby ženy akademii navštěvovaly tři roky. Na každý semestr si vybírají dva předměty, takže se učí dvě hodiny dvakrát v týdnu. Pro ženy, které často trpí deprivací a nízkým sebevědomím, způsobeným domnělou nepotřebností vlastní osoby, je už takový režim jistě vzpruhou. Najednou mají cíl a netrápí se pocitem, že „nic nedělají“. Podstatná jsou také setkání s dalšími ženami, s nimiž mohou sdílet svou životní situaci.

Po absolvování kurzů obdrží účastnice certifikát a kdo ví, třeba jim to při hledání zaměstnání usnadní pozici.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.