Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Nejkrásnější učebnice loňského roku má gender tématiku

Nejkrásnější učebnice loňského roku má gender tématiku

23. duben 2015
Nejkrásnější učebnice loňského roku má gender tématiku
Nejkrásnější knihy roku 2014 byly ve středu 22. 4. vyhlášeny v letohrádku Hvězda, kde také začala jejich výstava. První místo v kategorii Učebnice získala Volba povolání bez předsudků, kterou vydalo Gender Studies.
Učebnici napsaly Anna Babanová, Jitka Hausenblasová, Jitka Kolářová, Tereza Krobová a Irena Smetáčková. Grafickou úpravu a ilustrace v knize jsou Jana Šillera. Praktická příručka pomáhá kariérní výchově na základních školách, rozvíjí kritické myšlení a učí děti reflexi genderových stereotypů, které mohou mít na kariérní volbu dětí zásadní vliv. Při hodnocení komise ocenila nejenom vizuální podobu knihy, ale i dobře strukturovanou práci s informacemi, kultivovanost a celkové řešení. V soutěži Nejkrásnější české knihy, jejíž kořeny spadají do roku 1928, je hodnoceno grafické, ilustrační a polygrafické zpracování knih vydaných v českých nakladatelstvích a vytištěných v českých tiskárnách vždy za poslední kalendářní rok. Soutěž vyhlašuje Národní památník písemnictví a Ministerstvo kultury ČR. Učebnici Volba povolání bez předsudků ohodnotila komise takto: "Je nadesignovaná tak, že hodně vydrží, je ergonomická a upravená na úrovni. V knize o genderu pracuje designér s barvami, na které se nevážou genderové stereotypy, používá jednoduché příjemné ilustrace vytvořené na míru. Převzaté materiály z reklam převádí do černobílé, a tak pomáhá kultivovanosti a semknutosti celé knihy. Oceňujeme i dobrou přehlednost, strukturovanost informací a celkové řešení, které rozhodně není v případě českých učebnic samozřejmostí."
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.