Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Návrh zákona o regulaci prostituce

Návrh zákona o regulaci prostituce

4. srpen 2004  | Redakce F.cz
Ministerstvo vnitra vypracovalo návrh věcného záměru zákona o regulaci prostituce. Redakce Feminismus.cz položila několik otázek na toto téma Kláře Skřivánkové, zaměstnané v organizaci La Strada o.p.s., která se zaměřuje na prevenci obchodu se ženami a podporu obětí obchodu se ženami.
Ministerstvo vnitra vypracovalo návrh věcného záměru zákona o regulaci prostituce. Redakce Feminismus.cz položila několik otázek na toto téma Kláře Skřivánkové, zaměstnané v organizaci La Strada o.p.s., která se zaměřuje na prevenci obchodu se ženami a podporu obětí obchodu se ženami.

Můžete nám prosím stručně zákon popsat? Zmínit jaké jsou jeho výhody a nevýhody?
Zákon navrhuje regulaci prostituci prostřednictvím registrace - osvědčení k provozování této činnosti pro osoby, které splní podmínky pro jeho vydání, například lékařský posudek o způsobilosti k výkonu této činnost. Také podniky by musely získat povolení. Osvědčení či povolení by vydával příslušný obecní úřad v místě, kde by měla být činnost vykonávána. Za pozitivní je třeba považovat snahu zpřehlednit současný stav, který považují za problematický téměř všichni, kteří s tímto tématem pracují. Jako negativum vidíme skutečnost, že zákon se spíše zaměřuje na regulaci veřejného pořádku a nikoliv na potřeby vycházejí ze znalosti situace v terénu. Některá opatření by mohla vést k marginalizaci a stigmatizaci osob, které pracují v prostituci. Otázkou je také dostatečné ošetření ochrany citlivých údajů a prevence diskriminace.

Jak tento zákon ovlivní obchod s lidmi?
Zákon o regulaci prostituce není nástrojem řešení obchodu s lidmi. Může však situaci obchodování ovlivnit, např. zpřehlednit.

Když posoudíte součastnou situaci prostituce v České republice, jaké by podle Vás bylo její ideální řešení?
Obávám se, že ideální řešení, které by vyhovovalo všem stranám, neexistuje. Bylo by však potřeba, aby zákon byl konfrontován s realitou v terénu a pracoval s ní. Navíc, dle mých informací nebyl návrh zákona poskytnut k připomínkování relevantním nevládním organizacím, které informacemi z terénu disponují.

Švédsko zavedlo zákon, který kriminalizuje zákazníky. Co si o tomto zákonu myslíte?
Švédský zákon vychází ze zcela jiného přístupu/filozofie, že žádná prostituce není dobrovolná a všechny ženy v sexbyznysu jsou oběti. Jde cestou kriminalizace nákupu sexuálních služeb.

Znáte nějakou zemi, ve které funguje ideální model?
Ideální model se zatím nikomu nepodařilo vytvořit - jinak bychom už o něm, myslím, všichni slyšeli.

Děkujeme za rozhovor.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.