PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Nestihly*i jste se v březnu zajít podívat na výstavu PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie? Prodloužily*i jsme ji pro vás až do 18. dubna! Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Magdaléna Platzová: Návrat přítelkyně

Magdaléna Platzová: Návrat přítelkyně

14. duben 2004  | Gender Studies
Gender Studies o.p.s. a One Woman Press si Vás dovolují pozvat na prezentaci knihy Magdalény Platzové Návrat přítelkyně. Čtení se bude konat v knihovně Gender Studies, o.p.s. v úterý 20. dubna od 18. hodin.
Píše se rok 1991. Devatenáctiletá dívka z Prahy, která má za sebou „maturitu, půlroční studium v Americe, neúspěšné přijímací zkoušky na vysokou školu a první lásku“, získává stipendium na anglickou internátní školu, založenou známým indickým 0losofem.
Gender Studies o.p.s. a One Woman Press si Vás dovolují pozvat na prezentaci knihy Magdalény Platzové Návrat přítelkyně. Čtení se bude konat v úterý 20. dubna 2004 od 18. hodiny v knihovně Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2, 120 00. Místo si můžete rezervovat na tel.: 224 915 666 nebo na emailu: gender.media@ecn.cz

Píše se rok 1991. Devatenáctiletá dívka z Prahy, která má za sebou „maturitu, půlroční studium v Americe, neúspěšné přijímací zkoušky na vysokou školu a první lásku“, získává stipendium na anglickou internátní školu, založenou známým indickým 0losofem. Rozhodující rok svého života stráví v komunitě, kde se mají studenti a učitelé navzájem osvobozovat, zbavovat strachu a společně „rozkvétat v dobru“. Každodenní zkušenost je však pro mnohé z nich jiná. Přátelství, různé podoby lásky (i její nedostatek), společný život s lidmi z různých koutů světa, cesta do Indie a také „učení“ zakladatele školy – to vše hrdinku zasáhne v nejcitlivějším okamžiku, na prahu dospělosti. Poprvé čelí osamělosti, strachu ze smrti – a ze života. Poprvé si klade otázku, na niž nezná odpověď a která se po návratu do Prahy promění v dlouhé a bolestivé tápání: jak má žít? Návrat přítelkyně není příběh, ale cesta. Trvá tři roky, vede přes hodně zemí, lidí a také knih. Na jejím konci nečeká odpověď – jen její náznak. A nebo snad nová otázka?

Magdaléna Platzová se narodila roku 1972 v Praze. Poté, co vystudovala jednooborovou filosofii na FF UK, působila jako herečka, novinářka a překladatelka na volné noze. Od roku 2001 je literární redaktorkou týdeníku Literární noviny. Časopisecky publikovala poezii a prózu v revue Souvislosti, v Salonu Práva, ve slovinské revue Apokalipsa a chorvatském časopise Tema. Je autorkou tří divadelních her, dvě z nich „Na útěku“ a „Sayang“, postoupily v letech 1999 a 2000 do finále soutěže Alfreda Radoka o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru. V roce 2003 vydalo nakladatelství OWP v Praze její prvotinu, soubor povídek tematicky vázaných k chorvatské Dalmácii – Sůl, ovce a kamení. (Na rok 2005 se připravuje vydání v chorvatštině a slovinštině.) Novela Návrat přítelkyně je autorčinou druhou knihou.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.