Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Kyselá a Zlatá žába se vracejí

Kyselá a Zlatá žába se vracejí

28. říjen 2015
Symbolické napomenutí za nekorektní vystupování vůči ženám nebo mužům a naopak ocenění snahy těch, kteří aktivně aktivně pomáhají prosazovat rovné příležitostí žen a mužů. Obnovená soutěž Kyselá a Zlatá žába je otevřenou nabídkou ke společnému hledání možností, jak věci měnit k lepšímu. Podpořte spolu s námi schopnost veřejnosti rozpoznávat populistické názory, výroky osobností, které své zájmy skrývají za přirozenost "tradiční" mužské a ženské role.

Kdo letos překoná například držitele Kyselé žáby z roku 2007, tehdejšího premiéra Mirka Topolánka za výrok "Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž"? Vaše tipy na žabí nominace lze posílat do konce roku na e-mail zaba@zabanaprameni.cz, nebo přes formulář na webu nebo přes facebook


Podle některých lidí je zbytečné chytat někoho za slovíčka, protože to nikomu rovná práva nezaručí. Dobře si uvědomujeme, že politická korektnost v jazyce sama o sobě nic neřeší. Víme, že je třeba zvýšit počet žen v politice nebo ve vedení firem, počet mužů ve školství a na rodičovské dovolené, že jedině tak se mohou skutečně vyrovnat šance žen a mužů. Pokud ale zmiňujeme výhradně "poslance" v parlamentu, "vědce", "koordinátory" nebo "manažery", dáváme tím skutečně najevo, že s ženami v těchto oblastech počítáme? Neutvrzujeme jen obecnou představu, že do takových funkcí ženy vlastně nepatří nebo jsou v nich jen výjimkou? A co "ženy v domácnosti"? Neupírá takové neustále opakované slovní spojení mužům šanci realizovat se péčí o rodinu a přitom si zachovat respektovaný společenský status?

Slavnostní večer spojený s udílením cen se bude konat začátkem března 2016 a moderovat ho bude Simona Babčáková. Na projektu spolupracují neziskové organizace GIC NORA, o. p. s., NESEHNUTÍ Brno a Žába na prameni o. s. Soutěž je součástí ročního projektu A co ženy v médiích?

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.