PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Když chybí rodiče – genderové aspekty náhradní rodinné péče

Když chybí rodiče – genderové aspekty náhradní rodinné péče

Když chybí rodiče – genderové aspekty náhradní rodinné péče

10. května jsme v rámci cyklu diskusních přednášek na aktuální témata uspořádali setkání k otázce, která je z tohoto pohledu zatím spíše na okraji zájmu odborné i laické veřejnosti, a tou jsou genderové aspekty náhradní (rodinné) péče.

V poslední době se lze díky aktivitám organizací jako PROUD nebo Stejná rodina setkat s diskusemi nad možnostmi osvojení či pěstounské péče ze strany LGBT osob, avšak naší snahou bylo rozšířit toto téma i na další otázky, které s genderovou optikou v náhradní rodinné péči i péčí ústavní jednoznačně souvisejí. Zatím totiž v našem prostředí postrádáme určitý systematičtější pohled na situaci, „když chybí rodiče“ žensko-mužským prizmatem, a to včetně stereotypů, které v náhradní rodinné a ústavní péči přetrvávají a mají přímý dopad na to, jak jsou děti v těchto náhradních institucích vychovávány a jaké postoje, vzory a hodnoty jsou jim vštěpovány a jakými způsoby.

Jako vstupní příspěvek k diskusi nám posloužila zatím poměrně ojedinělá disertační práce sociální pracovnice, antropoložky a genderové expertky Jany Benešové, která se ve svém výzkumu věnovala zrodu genderu v jednom z diagnostických ústavů, a podařilo se jí poukázat na některé velmi zajímavé a přínosné poznatky týkající se např. odlišného zacházení s dívkami a chlapci během pobytu v tomto zařízení. Následně proběhla diskuse, do které se zapojil také další host, kterým byl psycholog a genderový expert Jiří Procházka, kdy byla věnována pozornost zejména dalším typům ústavních zařízení, jako jsou zejména dětské domovy. Večera se bohužel nakonec nemohla nakonec zúčastnit přední odbornice na oblast náhradní (rodinné) péče v ČR paní Hana Pazlarová, i tak však byla diskuze velmi přínosná a plná zajímavých informací a postřehů. Celá debata byla o to konstruktivnější, že se na jejím základě podařilo navázat kontakt se zástupci a zástupkyněmi Národního ústavu pro vzdělávání a také s metodikem Ministerstva práce a sociálních věcí pro tuto oblast. Lze tedy jen doufat, že další spolupráce při zohledňování genderových specifik v péči o děti mimo jejich původní rodiny bude dále vzkvétat. Bylo by to jistě záslužné a potřebné.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.