PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Jiřina Šiklová představila v knihovně Gender Studies svou novou knihu Deník staré paní

Jiřina Šiklová představila v knihovně Gender Studies svou novou knihu Deník staré paní

7. listopad 2003  | Alexandra Doleželová
Jiřina Šiklová představila v knihovně Gender Studies svou novou knihu Deník staré paní
Jiřina Šiklová
Ve čtvrtek 30. října 2003 od 16 hodin byla v prostorách knihovny Gender Studies, o. p. s. představena kniha Jiřiny Šiklové "Deník Staré paní". Z knihy četla Kamila Moučková.
Ve čtvrtek 30. října 2003 od 16 hodin byla v prostorách knihovny Gender Studies, o. p. s. představena kniha Jiřiny Šiklové "Deník Staré paní". Z knihy četla Kamila Moučková.

Věková skupina starých lidí v každé společnosti narůstá. Z této skupiny většinu představují ženy, které jsou relativně chudé a osamělé. Úkolem současné staré populace žen je najít životní styl, hodnotný obsah této fáze života, vytvořit subkulturu starých. Tato touha zazněla také při setkání nad knihou Jiřiny Šiklové, ženy se shodly na potřebě "burzy nápadů seniorů". Gender Studies, o.p.s se chtějí věnovat i tomuto tématu a poskytnout iniciativu i prostory.

Jiřina Šiklová přednáší na katedře sociální práce na FF UK se zaměřením na témata: životní cyklus – sociologie věkových skupin, sociální gerontologie, problematika etnik, národností a minorit a teorie součastného feminismu. Je vůdčí a inspirující osobnost českého feminismu a genderových studií. Zakladatelka Centra Gender Studies. Autorka řady knih, studií a statí i populárních článků o feminismu a gender; účastnice mezinárodních konferencí s tématem ženy, členka řady českých i zahraničních nevládních organizací a redakcí odborných časopisů.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.