Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Jeden svět

Jeden svět

24. březen 2001  | Lenka Simerská
výběr z filmů festivalu Jeden svět s ženskou lidsko-právní tematikou

Festival Jeden svět již tradičně nabízí výběr z filmů s ženskou lidsko-právní tematikou. Není to sice ucelená kategorie filmů jako například v roce 1999 HLAS ŽEN, ale filmy ženských autorek a filmy o ženách jsou rozptýlené napříč jednotlivými kategoriemi. Připravily jsme pro vás výběr z kategorie ECCE HOMO. Více se dozvíte na stránkách festivalu.

texty jsou převzaté z oficiálních stránek festivalu Jeden svět


NALAN TURKELI
Evelyne Ragot / France / 1999 / 62 min / beta

Film je příběhem o boji pozoruhodné a silné ženy žijící se svou rodinou na předměstí Istanbulu, kde vládne anarchie a násilí.

Na předměstí Istanbulu, v tzv. „gecekondu“, sedí dlouho do noci žena a píše. Psaní tají i před svým manželem a dětmi. Aby uživila rodinu, pracuje během dne jako námezdní dělnice na sezonních pracích. Poté, co v roce 1994 vyjde její první kniha, stane se slavnou po celé zemi, její životní podmínky se však nezmění. Film je příběhem o boji pozoruhodné a silné ženy, zároveň přibližuje realitu každodenního života na předměstí, kterému vládne anarchie a násilí. Volební kampaň, jež ve filmu probíhá, dává možnost pohlédnout na politické a mafiánské mechanismy, které vládnou slumovým předměstím tureckých velkoměst.


POULIČNÍ LÁSKA
Asa Faringer / Sweden / 2000 / 76 min / 35 mm

Od svých sedmi let se Rosa živí prostitucí v jedné z nejnebezpečnějších částí Mexico City, kde je dennodenně svědkem zneužívání, vyhrožování, násilných přepadení a vražd.

Od svých sedmi let se Rosa živí prostitucí v jedné z nejnebezpečnějších částí Mexico City, kde je dennodenně svědkem zneužívání, vyhrožování, násilných přepadení a vražd. Prostituce se stala jediným zdrojem jejích příjmů, potřebných k tomu, aby mohla uživit svých osm synů. Vědoma si svých špatných zkušeností stává se oporou mladým dívkám, které si začínají prostitucí vydělávat na svou obživu. Byla první z těch, které se nebály vystoupit v televizním pořadu, a podělit se tak veřejně se svými zkušenostmi. Díky tomu se stala terčem vyhrožování a byla přepadena.


VYROBENO V INDII
Patricia Plattner / Switzerland / 1999 / 91 min / 35 mm

Práce indické ženské odborové organizace, která pomáhá chudým ženám získat sebevědomí a stát se soběstačnými.

Self-Employed Women’s Association (SEWA) je ženská odborová organizace, která byla založena v indickém státě Gudžarát a nyní čítá na 200 000 členů. Hlavním cílem asociace je pomáhat chudým ženám, které pracují doma, v ulicích, na polích nebo jsou zaměstnány jiným způsobem, ale nemají stálého zaměstnavatele. Je to příběh o tvořivých a statečných ženách, které se rozhodly vystoupit ze stínu a vzít osud lidí v nouzi do vlastních rukou.


ZÍNAT, JEDEN ZVLÁŠTNÍ DEN
Ebrahim Mokhtari / France / 2000 / 54 min / beta

Dokument přibližuje atmosféru v domácnosti jedné z prvních íránských žen, která se rozhodla kandidovat v místních volbách. Pro islámskou společnost je to velká provokace.

Zínat je první ženou žijící na ostrově Qešm v jižním Iránu, která odmítla nosit tradiční masku zahalující tváře žen (bvoregheh), aby mohla pracovat jako zdravotní sestra. Před třinácti lety se stala ředitelkou místní zdravotnické kliniky. V roce 1999 kandidovala v místních volbách, organizovaných v Íránu pod vedením prezidenta Chátamího. Protože nebylo možné natáčet průběh voleb na veřejnosti, rozhodl se režisér instalovat kameru v domě, kde Zínat bydlí se svou rodinou. Podařilo se mu tak zachytit rodinnou atmosféru plnou pozitivních i negativních reakcí hostů, kteří přicházejí na návštěvu, aby podali nejčerstvější zprávy o tom, co se venku děje. Den po volbách projíždí režisér vesnicí, nabízí pohled na každodenní život obyvatel a zároveň představuje plány Zínat, která chce po vítězství ve volbách přispět k vylepšení životních podmínek lidí ve vesnici.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.