Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Jantar

Jantar

2. březen 2001
Svépomocná skupina žen po ablaci prsu.





zve všechny, které chtejí hovořit o svých problémech a tím se zbavit pocitu izolace a osamělosti a vyjít vstříc směrem k druhým. Setkání jsou především pro ženy, které jsou bezprostředně po operaci (nebo před operací), chodí na chemoterapii, ozařování, či mají problémy, o kterých si chtějí popovídat.


Skupina se schází
v pondělí jednou za 14 dní v 17.30 hod.
v klubu "MLUVME SPOLU" přízemí budovy YMCA Na Poříčí 12 Praha 1

Informace:
Mgr. Marie Koudelková, tel. 66 31 52 79 nebo Informacní centrum YMCA, tel. 24 87 22 20

Jantar vznikl v roce 1992 jako svépomocná skupina pro ženy po ablaci prsu. V době, kdy se sama s tímto zákrokem vyrovnávala, založila skupinu Marie Koudelková (na naléhání Jiřiny Šiklové). Činnost této organizace byla zahájena oznámením v rozhlase. Ohlas byl obrovský, volalo několik set lidí. Na samotné sezení však dorazilo jen sedm žen.

Hlavní náplní Jantaru jsou sezení, na kterých mohou ženy mluvit o všem, co mají na srdci. I o tom, o čem se bojí hovořit uvnitř rodiny. Tato sezení mohou nejvíce pomoci ženám, které jsou bezprostředně po operaci prsu a chodí na chemoterapii. Marie Koudelková k tomu říká: "Člověk cítí, že ostatní se s nemocí dokážou vypořádat. Žijí normálním životem." Stabilně skupinu navštěvuje asi 20 žen, nejsou vázány žádným členstvím, vystupují anonymně a neplatí ani žádné poplatky. Skupina se schází jednou za čtrnáct dní v paláci YMCA v klubu "Mluvme spolu".

Činnost této organizace je však mnohem rozsáhlejší. Jednou za rok je pořádána konference věnované vždy určitému tématu. Těchto seminářů se každoročně účastní asi stovka lidí. Akce je přístupná pro všechny, kteří mají zájem. Velkým problémem je však malá, téměř žádná, účast novinářů. Téma letošní konference, která se bude konat v říjnu, zní: Psychologické problémy po ablaci prsu. Jantar letos připravil ještě protistresový relaxační program mgr. Husákové z firmy Geneses a sérii přednášek z kineziologie, které vedla mgr. Nováková.

Další velmi významnou aktivitou je poskytování psycho-sociální pomoci formou rozhovorů, porad a také konzultací s rodinnými příslušníky. Díky tomu, že se v médiích o této problematice dostatečně otevřeně nehovoří, členové rodiny, a často ani samotná žena, neví, jak se v těchto situacích chovat. "Rakovina je spojena se smrtí a smrt je v naší společnosti tabu. Díky tomu, že lidé nevědí, jak tyto situace řešit se pak v poradně často setkáváme i s krizovými případy," dodává k tomu Marie Koudelková.

Organizace funguje jako občanské sdružení. Jako jeho předsedkyně působí Marie Koudelková, která vystudovala sociální práci. Další důležitou osobou je její zástupkyně, která se stará také o finanční záležitosti. Částečně je činnost financována z grantů, peníze však nehrají zásadní roli. Největší částky jsou potřeba pro zajištění přednášejících a celkovou organizaci jednotlivých akcí. Velkou výhodou je, že Jantar nemusí platit v YMCE nájem. Alespoň prozatím. Největší překážku vidí Marie Koudelková v nedostatečné, málo otevřené a špatné prezentaci problematiky rakoviny prsu. O prevenci se hovoří nejvíce v souvislosti s mamografem, i když existují i studie, které prokazují jeho škodlivé stránky. Naopak největším úspěchem je, že někteří lidé žijí lepším životem, než kdyby Jantar nepoznali.

Další organizace, které se zabývají problematikou rakoviny prsu:

DIANA klub, kontaktní osoba: Marie Leischnerová, Žlutý kopec 7, Brno, 656 50, tel: 05/572186.

Klub žen s nádorovým onemocněním, kontaktní osoba: Hybšová Dana, Kladrubská 305, Praha 9 - Letňany, 199 00, tel: 02/628 15 96.

Nadace proti rakovině prsu, kontaktní osoba: Doc. Jan Daneš, U nemocnice 2, Praha 2, 12808, tel:24962232, fax:02/651057.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.