PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Jak se žije ženám pracujícím doma?

Jak se žije ženám pracujícím doma?

1. červenec 2002
Práce doma představuje zatím nepříliš diskutovaný problém. Nový projekt se snaží prozkoumat pracovní a životní podmínky žen, které pracují neformálně z domova.

Od pádu komunismu se v centrální a východní Evropě udály již mnohé změny. Odhlédneme-li od těch pozitivních, zůstane nám celá řada komplikovaných a obtížných problémů, které musíme řešit. Ty, které se bezprostředně dotkly nás všech jsou spojeny se zaměstnáním a vznikem trhu práce. Změna ekonomiky a restrukturalizace průmyslu spolu s globalizací způsobily nárůst nezaměstnanosti. Dopad ztráty zaměstnání je nejproblematičtější především u rodin s nízkými příjmy, u žen samoživitelek, svobodných matek atd. V kombinaci s péči o dítě, nízkým vzděláním, izolací či jinými faktory je možnost najít zaměstnání zcela mizivá. Ve snaze pomoci si v obtížné situaci pak mnohé ženy pracují "neformálně". Jednou z takových možností je práce z domova.
Mnoho (převážně) žen si tímto způsobem vydělávalo již před rokem 1989. Navlékaly korále, šily, pletly….
V současné době spolu s rozšířením nabídky domácích prací také počet žen pracujících z domova stoupl. Otázkou zůstává, kolik z nich tuto práci vykonává proto, že nemají jinou možnost jak si vydělat či přivydělat a zda mají stejné sociální a finanční jistoty jako běžní zaměstnanci. Dalším problémem jsou jejich pracovní podmínky.
Ženy pracující z domova jsou na celém světě. V rozvojových zemích je jich více než 60%. Velkou skupinu také tvoří ženy, které migrují ze všech koutů světa do západní Evropy. Díky vzájemným kontaktům a snaze situaci řešit vznikly v mnoha zemích organizace sdružující ženy pracující doma. Ty jsou pak zapojeny do mezinárodní sítě HomeNet International s centrem ve Velké Británii. V České republice zatím podobné organizace či sdružení nejsou. Aby mohly být založeny a aby se o této problematice začalo veřejně mluvit, musí se nejdříve zjistit, jak na tom vlastně ženy pracující z domova u nás jsou, jaké práce vykonávají, jaké jsou jejich pracovní podmínky atd. Pokud sama pracujete doma, legálně či nelegálně, a pokud se chcete o svou zkušenost podělit, ozvěte se nám, prosím! Znáte-li někoho ve svém okolí, upozorněte jej na náš projekt!!! Jste-li organizace zabývající se ženskou tématikou a mohly byste nám pomoci s kontakty, spojte se s námi! Máte-li zájem o více informací o našem projektu, kontaktujte nás!
Spolupracujeme s okolními státy, kde probíhá podobný výzkum. Společně pak situaci v jednotlivých zemích porovnáváme a kooperujeme v dalších krocích s cílem podmínky žen pracujících z domova zlepšit.

EVROPSKÁ KONTAKTNÍ SKUPINA
Ivana Šindlerová
Belgická 22
Praha 2 120 00
Tel: 02 2251 7173
E-mail: ivana.ecg@ecn.cz
http://www.ecg.ecn.cz/

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.