Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Gender Studies zítra již poosmé oslaví Mezinárodní den rovnosti žen a mužů

Gender Studies zítra již poosmé oslaví Mezinárodní den rovnosti žen a mužů

18. červen 2013  |  Gender Studies, o.p.s.
Informační stánek GS
Ženy jsou vůči mužům v mnoho oblastech stále znevýhodněny, proto je i v dnešní době třeba upozorňovat na důležitost rovnosti pohlaví. Nerovnosti se projevují jak ve stereotypním vnímání role ženy a muže, tak v mnoha konkrétních situacích. K nerovnosti na základě genderu se mohou přidat ještě další znevýhodnění. Situaci vícenásobné diskriminace zažívají například některé muslimské migrantky v ČR. Svoje postavení by mohly posílit začleněním do pracovního trhu, což by mohlo významně usnadnit jejich integrační proces.
Gender Studies a Poradna pro integraci podporuje zaměstnávání a samostatné podnikání žen z několika muslimských komunit žijících v ČR prostřednictvím vzdělávání a poradenství. Kromě toho chce osvětovou činností vyjasnit některé odlišnosti plynoucí z kulturních a náboženských rozdílů a vyvrátit ve společnosti zažité mýty.

Letošní MDR proto zaměříme na téma odbourávání předsudků vůči muslimům a muslimkám.

Co se bude dít?

Zveme vás na informační stánek k problematice rovných příležitostí, 19. června od 10-18 hodin, na Karlově náměstí, poblíž sochy Elišky Krásnohorské. Budete mít možnost si o problematice rovných příležitostí žen a mužů promluvit osobně se zástupkyněmi Gender Studies a získat různé informační materiály.

Kameloti a kamelotky budou na stánku rozdávat speciální „Noviny bez předsudků“. Noviny, vycházející již tradičně při příležitosti MDR, tentokrát pojímají téma společenské role žen v různých kulturách a náboženstvích, zejména v islámu. Přináší možnost pohlédnout na muslimské ženy trochu jinak, než jak je vidíme především v médiích. Přečtěte si příběh Maročanky Nadji, která žije dlouhodobě v ČR, studii o zahalování muslimských žen, nebo třeba o tematických publikacích z knihovny GS.


Proč je Mezinárodní den rovnosti žen a mužů stále důležitý?

  • až 25 % žen se v průběhu svého života setká se sexuálním násilím
  • rozdíl mezi zaměstnaností žen s dětmi a bez nich je v rámci celé Evropské unie největší právě v ČR (činí až 40 %)
  • zhruba polovina neúplných rodin v čele s rozvedenou matkou se pohybuje pod hranicí 1,5 násobku životního minima
  • pouze v 58 % obcí v ČR je dostupnost mateřské školy reálná pro všechny zájemce a zájemkyně
  • podíl žen poslankyň v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky se pohybuje okolo pouhých 22 %
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.