Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Gender role jak je vidí Český Telecom

Gender role jak je vidí Český Telecom

18. březen 2003  | Ludmila A. Kašparová
Nedá mi, abych se nepodělila o to, jak vidí úlohu ženy a muže,
potažmo dívky a hocha, Český Telecom...

Nedá mi, abych se nepodělila o to, jak vidí úlohu ženy a muže, potažmo dívky a hocha, Český Telecom (nalezeno na jeho internetových stránkách):

Kdo využívá služeb Home?
Maminka, tatínek, děti, babička i dědeček, prostě celá rodina. Lidé, kteří bydlí pod jednou střechou. Ten, kdo žije prací i zábavou. Vy a Vaši blízcí. Svět kolem Vás.
Od prvního zvednutí sluchátka přes namluvení vzkazů a ranní buzení telefonem po posílání faxů a elektronické pošty využíváte široké nabídky moderních telekomunikačních služeb. Umožní Vám rychlejší spojení s Vašimi blízkými, spokojenost a klid, který pro odpočinek i práci tolik potřebujete.

Maminka
Co dělá maminka? Stará se o domácnost. A také o babičku, která bydlí na druhém konci města. Když zrovna chodí po nákupech, babička jí může nechat zprávu v záznamové schránce Memobox Komfort. Najde tam i vzkazy od kamarádek, aby se stavila večer na kávu. A protože je nejpilnější z celé rodiny a běhá po celém domě, vybrala si praktický bezšňůrový telefon, který má stále po ruce. Večer přichází do tatínkovy pracovny a nenechá se nikým rušit - hledá nejnovější recepty a módní trendy v ženských časopisech na internetu. Samozřejmě si také musí vybrat e-mailovou poštu od kamarádek z ciziny. Zítra pojede autem k babičce a musí se podívat, jak vypadá v jejím městě cesta, navolí tedy adresu www.jedeme.cz. Hned je klidnější, protože ještě neuzavřeli okruh kolem města, který se chystají opravovat.

Tatínek
Tatínek podniká doma. Když vejdete do jeho pracovny, skoro vždy ho najdete u telefonu, jak zakládá papír do faxu nebo hledá nejnovější informace ze svého oboru přímo na internetu. Je připojen placenou službou INTERNET OnLine STANDARD, protože potřebuje mít garantované připojení a 24hodinový servis sedm dní v týdnu. Internet je pro něj rychlý a každodenní zdroj všech informací a korespondence se spolupracovníky i zákazníky. Protože je moderní, pro připojení si zvolil superlinku euroISDN2, která mu zaručuje špičkový přenos hlasu i dat současně. Za rychlé posílání faxů klientům, kteří ještě nejsou připojeni k internetu, ušetří peníze. Protože chce být spojen se dvěma obchodními partnery najednou, rozhodl se pro službu Malá konference - může tak prodiskutovat problém se dvěma lidmi během jednoho telefonního hovoru!

Syn a dcera
Syn dorostl do věku, kdy bydlí již sám v podnájmu. Chodí na vysokou školu a má hodně kamarádů. Jde s dobou a pomocí karet TRICK posílá SMSky z telefonních automatů. Koupil si i Kartu X - bez mincí a běžných telefonních karet se z jakéhokoliv telefonu kdykoliv dovolá domů, aby rodiče neměli starost. A zároveš může dát vědět ostatním, kde zrovna je. Po škole tráví poslední dobou většinu času na internetu, na který je připojen bezplatnou a rychlou službou QUICK. Rychle a jednoduše se dostane ke všemu, co potřebuje, a to nejen pro studium, ale hlavně pro zábavu. Na adrese www.gamezone.cz stále nachází nové a nové počítačové hry, které si prostě musí zahrát.

Dcera nestihne ve škole probrat všechna témata - módu, muziku, idoly z filmů. V malém bytě kousek od rodičů však ano. Proto se jí vyplatí čekající hovor. Zvláštní tón ve sluchátku ji vždy upozorní, že volá další kamarádka! Nepřijde tak o žádný hovor. I ona má svůj počítač, který ji tak nezajímá, ale umožšuje jí prostřednictvím bezplatného připojení do internetu službou QUICK posílat e-maily a "chatovat" s kamarády z celého světa - povídat si zkrátka na síti. To je její největší vášeš! Spolupracuje také na internetových novinách pro děti na www.majaky.cz. času nazbyt opravdu nemá.

Babička a dědeček
Babička bydlí na opačném konci města. Někdy nechá své dceři zprávu ve schránce Memobox Komfort a pozve celou rodinu v neděli na svou specialitu - svíčkovou na smetaně. Jednou nebo dvakrát týdně si chce popovídat se sestrou, která žije už dlouhá léta ve Vídni. Jak? Večer a o víkendech prostřednictvím služby Xcall! Může mluvit hodně dlouho a za hodně málo ...

Dědeček je vášnivý rybář a nesnáší zvuk budíku. To už je mu mnohem příjemnější, když zapípá telefon, který má kvůli babičce nastavený na minimum. Je hodně brzo ráno, ale Automatické buzení funguje spolehlivě v kteroukoli hodinu. čas si dědeček nastavil sám tlačítky na telefonu! Jeho nejnovějším koníčkem se nyní stal počítač a časté připojení k internetu službou QUICK. Kolik večerů už strávil nad virtuálním atlasem ryb a nad e-mailovou korespondencí rybářských svazů, to se snad nedá ani spočítat.

Není to hezké, co nám Telecom přiřazuje? Zopakujme si: Otec podniká, matka se stará o domácnost, syn se zabývá počítači a dcera žvaněním o módě a filmových idolech. Babička zařizuje svíčkovou. Hezké rozdělení - takové skutečně přirozenééé... nebo ne?

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.