Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Facebook Real Name Policy - Facebook a povinnost používat skutečné jméno

Facebook Real Name Policy - Facebook a povinnost používat skutečné jméno

2. prosinec 2015
Facebook Real Name Policy - Facebook a povinnost používat skutečné jméno
"Facebook je komunita, kde lidé používají svoji autentickou identitu. Vyžadujeme, aby lidé uváděli své skutečné jméno, protože jen tak pak víte, s kým tu jste ve spojení. To nám pomáha zajistit bezpečnost komunity." Takto zní úvodní odstavec v sekci uživatelská jména na Facebooku.

Facebook dlouho vyžadoval, aby osobní profily odpovídaly tomu, jak se uživatel/uživatelka jmenuje v reálnem světě. Tyto pravidla se staly ale dlouhodobým terčem kritiky, společnost Facebook na tlak zareagovala malým ústupkem, nikoliv úplným zrušením.

Pravidla používaní skutečného jména byly navrženy, aby zabránily krádežím identity a zároveň aby uživatelé/uživatelky nemohli vytvářet a následně zneužívat falešné profily.

Jaká jsou možná rizika, která politika užívaní pravých uživatelských jmen na Facebooku přináší?

  1. Algoritmus osvědčení "pravosti" jména je tak trochu rasistický. Původní obyvatelé Ameriky, afroameričané a další obyvatelé mohou být neúměrně podezříváni protože pro Facebook je pravost jména určována na základě evropské tradice.
  2. Zneužití možnosti nahlašovaní. Možnost uživatelů nahlásit falešný profil múže být zneužita uživatelmi Facebooku, kteří mohou ostatní přinutit ostatní uživatele/uživatelky aby se podvolili jejich představě o tom, co je a co není skutečné jméno.
  3. Systém verifikace není zcela propracován. Nefuguje seznam dřívě oveřených jmen. Pokaždé, když je uživatel/uživatelka blokován pro podezření z falešného profilu musí znovu podstoupit proces verifikace a re-verifikace. To znamená, že nahlašovaní je vlastně docela efektivním nástrojem umlčení "nepohodlných" osob.
  4. "Skutečné jméno" může být zdrojem traumy a ne každý, kdo byl v minulosti traumatizován si chce/může změnit jméno.
  5. "Skutečné jméno" může představovat online hrozbu i přesto, že si ho uživatel/uživatelka neplánuje změnit. Ukázalo se, že osoba, která mě znásilnila patří do okruhu přátel mojí profesorky. Uviděla jsem to, když jsem dala "like" na něco, co publikovala na svou zeď. Včera mi poslal žádost o přátelství.
  6. Používaní "skutečného jména" může mít následky v oblasti profesního nebo soukromého života - marginalizované skupiny použivatelů, sexuální menšiny, trans osoby, osoby s handikepem nebo se zdravotními problémy, těhotné ženy ...

I jiné společnosti zavedly pravidlo používaní skutečného jména, například společnost Google ve své platfomě Google+, služba Google+ primárně ale nefunguje jako sociální síť, ale pouze jako jednotná platforma ostatních služeb Googlu. Facebook jako nejrožšířenější sociální síť by proto měla dbát o rovné zaobcházení a ochranu pro všechny svoje uživatelé a uživatelky.

Pro více informací o nástrahách facebookovské povinnosti používaní skutečného jména navštivte web MyNameIsCampaign.org

Odkaz - #mynameis

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.