Laydeez do Comics - ŽENA 2.0

17.10.2018  Praha  |

Osm českých komiksových autorek, jedno téma a společných sedm dní na divokém českém severu! Co z toho může vzejít? Komiksová výstava, samozřejmě! Tentokrát již z třetího letního sympozia uskupení Laydeez do Comics Praha. Letošní téma ŽENA 2.0 nás přivedlo k otázce nakolik se ženy měnily, mění a měnit budou. Existuje nová verze ženství a co to obnáší? Inspirace bylo dost. Ať už se jedná o změny v rámci životních fází, postoje k životu nebo pohledu společnosti... Výstava potrvá od 17. do 30. října. Slavnostní vernisáž s autorkami proběhne 18. října.

Vernisáž výstavy Žena za mixérem

18.10.2018  Praha  |

Měla elektrická energie vliv na emancipaci žen? Nahradila práce elektrického proudu práci žen nebo je stále zadržuje u mixéru, zatímco muži rozvíjejí svou imaginaci a politickou angažovanost před obrazovkou? Několik drobných sond do reklamního světa elektrospotřebičů a s nimi prezentovaných mužských a ženských rolí v reklamní a propagační fotografii.

Volební právo žen v USA a v Československu

18.10.2018  Praha  |

Přijďte se podívat na promítání filmu Iron Jawed Angels a následně diskutovat o volebním právu žen v USA a v ČSR.

feminismus.czČlánky › Evropský hospodářský a sociální výbor přijal v lednu stanovisko zaměřené na kvalitní péči a vzdělávání dětí v předškolním věku

Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV), jako jedna z evropských institucí a poradní orgán Evropské Komise, má ve svém Programu pro Evropu přijatém v květnu 2009 v předvečer mimořádného Summitu EU k zaměstnanosti, také otázky týkající se zaměstnanosti žen, rovných příležitostí žen a mužů, slaďování rodinného a profesního života i rodinnou politiku a péči o děti.
Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV), jako jedna z evropských institucí a poradní orgán Evropské Komise (EK), má ve svém Programu pro Evropu přijatém v květnu 2009 v předvečer mimořádného Summitu EU k zaměstnanosti, také otázky týkající se zaměstnanosti žen, rovných příležitostí žen a mužů, slaďování rodinného a profesního života i rodinnou politiku a péči o děti. Sekce pro sociální věci a občanství EHSV (SOC) se zabývá evropskými politikami, legislativními i nelegislativními návrhy EK a vypracovává k nim na vyžádání evropských institucí či předsednictví EU svoje stanoviska nebo průzkumné zprávy. Výbor má však také oprávnění vypracovat tzv. stanovisko z vlastní iniciativy zabývající se oblastí, kterou politiky EU dostatečně nepokrývají, nebo která si vyžaduje důkladnějšího prozkoumání. To je také příklad stanoviska SOC 358 Péče o děti v raném věku a jejich vzdělávání. EK v současné době zdůrazňuje otázku kvalitního vzdělávání od raného věku dítěte. S tím souvisí i otázka kvality a přístupnosti zařízení pro děti předškolního věku, která mají nejen ulehčit ženám matkám a podpořit jejich návrat na trh práce, ale zajistit i kvalitní péči a vzdělání těm nejmenším. Toto komplexní stanovisko, které identifikuje problémy a přináší doporučení, bylo přijato bez připomínek na plenárním zasedání EHSV ve dnech 20 a 21. ledna 2010.