Feministický a queer tábor 2018 / Feminist and Queer Camp 2018

31.8.2018

Zveme vás na setkání queer lidí a těch, kdo sympatizují s queer tématikou. Na setkání všech, kdo žerou feminismus, i těch, kdo se nebojí stát u táboráku s feministkama a žvejkat s nima veganský buřty. Kdo se nebojí pohybu, přemýšlení o svém těle, o svých hranicích a hranicích jiných, kdo dokáže respektovat jiné lidi… PŘIJĎTE! Těšit se můžete na víkend plný workshopů, diskuzí, cvičení, kreativity (či alespoň pokusů o ní), koncertů a párty s pivem, limem, koktejlem, sbírání bobříků, táborový karneval a bojovku.

Gender a sebevědomí v uměleckém provozu

21.10.2018

Diskuze na téma souvislosti sebevědomí a genderu v uměleckém provozu. Jaký vliv na sebevědomí umělkyň a umělců může mít genderová rovnost? V čem je rozdílné postavení umělkyně či umělce vůči institucím? Jak se na uměleckém provozu projevuje mizení umělkyň v důsledku jejich mateřství? Jak vyřešit rozpor uměleckého společenského života a rodičovství zejména v pečující roli? Jaký vliv mají na umělce a umělkyně ekonomické souvislosti, v nichž jejich tvorba vzniká?

feminismus.czČlánky › Evropský hospodářský a sociální výbor přijal v lednu stanovisko zaměřené na kvalitní péči a vzdělávání dětí v předškolním věku

Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV), jako jedna z evropských institucí a poradní orgán Evropské Komise, má ve svém Programu pro Evropu přijatém v květnu 2009 v předvečer mimořádného Summitu EU k zaměstnanosti, také otázky týkající se zaměstnanosti žen, rovných příležitostí žen a mužů, slaďování rodinného a profesního života i rodinnou politiku a péči o děti.
Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV), jako jedna z evropských institucí a poradní orgán Evropské Komise (EK), má ve svém Programu pro Evropu přijatém v květnu 2009 v předvečer mimořádného Summitu EU k zaměstnanosti, také otázky týkající se zaměstnanosti žen, rovných příležitostí žen a mužů, slaďování rodinného a profesního života i rodinnou politiku a péči o děti. Sekce pro sociální věci a občanství EHSV (SOC) se zabývá evropskými politikami, legislativními i nelegislativními návrhy EK a vypracovává k nim na vyžádání evropských institucí či předsednictví EU svoje stanoviska nebo průzkumné zprávy. Výbor má však také oprávnění vypracovat tzv. stanovisko z vlastní iniciativy zabývající se oblastí, kterou politiky EU dostatečně nepokrývají, nebo která si vyžaduje důkladnějšího prozkoumání. To je také příklad stanoviska SOC 358 Péče o děti v raném věku a jejich vzdělávání. EK v současné době zdůrazňuje otázku kvalitního vzdělávání od raného věku dítěte. S tím souvisí i otázka kvality a přístupnosti zařízení pro děti předškolního věku, která mají nejen ulehčit ženám matkám a podpořit jejich návrat na trh práce, ale zajistit i kvalitní péči a vzdělání těm nejmenším. Toto komplexní stanovisko, které identifikuje problémy a přináší doporučení, bylo přijato bez připomínek na plenárním zasedání EHSV ve dnech 20 a 21. ledna 2010.