Domácí násilí - veřejné setkání a diskuse

10.12.2018  Středočeský kraj  |

Otevřená společnost o. p. s., Fórum 50%, o. p. s. , MĚSTO BUŠTĚHRAD a Rodinné centrum Buštěhradský Pelíšek VÁS ZVOU NA VEŘEJNÉ SETKÁNÍ A DISKUSI NA TÉMA: DOMÁCÍ NÁSILÍ

Feministická avantgarda

12.12.2018  Jihomoravský kraj  |

Skupinová mezinárodní výstava Feministická avantgarda představí mimořádná díla umělkyň, tvořících v sedmdesátých až devadesátých letech minulého století na feministické téma. Práce na emancipační témata ze soukromé rakouské sbírky SAMMLUNG VERBUND pocházejí od světově významných umělkyň.

All I Want for Christmas Is the Fall of Patriarchy

21.12.2018

"All I Want for Christmas Is the Fall of Patriarchy" is a 1-day exhibition organized and curated by Anna Wim and Natalie Kollega, aiming to give platform and visibility to diverse femme and non-binary artists working with themes of feminism, queerness, social justice, and more.

feminismus.czČlánky › Evropský hospodářský a sociální výbor přijal v lednu stanovisko zaměřené na kvalitní péči a vzdělávání dětí v předškolním věku

Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV), jako jedna z evropských institucí a poradní orgán Evropské Komise, má ve svém Programu pro Evropu přijatém v květnu 2009 v předvečer mimořádného Summitu EU k zaměstnanosti, také otázky týkající se zaměstnanosti žen, rovných příležitostí žen a mužů, slaďování rodinného a profesního života i rodinnou politiku a péči o děti.
Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV), jako jedna z evropských institucí a poradní orgán Evropské Komise (EK), má ve svém Programu pro Evropu přijatém v květnu 2009 v předvečer mimořádného Summitu EU k zaměstnanosti, také otázky týkající se zaměstnanosti žen, rovných příležitostí žen a mužů, slaďování rodinného a profesního života i rodinnou politiku a péči o děti. Sekce pro sociální věci a občanství EHSV (SOC) se zabývá evropskými politikami, legislativními i nelegislativními návrhy EK a vypracovává k nim na vyžádání evropských institucí či předsednictví EU svoje stanoviska nebo průzkumné zprávy. Výbor má však také oprávnění vypracovat tzv. stanovisko z vlastní iniciativy zabývající se oblastí, kterou politiky EU dostatečně nepokrývají, nebo která si vyžaduje důkladnějšího prozkoumání. To je také příklad stanoviska SOC 358 Péče o děti v raném věku a jejich vzdělávání. EK v současné době zdůrazňuje otázku kvalitního vzdělávání od raného věku dítěte. S tím souvisí i otázka kvality a přístupnosti zařízení pro děti předškolního věku, která mají nejen ulehčit ženám matkám a podpořit jejich návrat na trh práce, ale zajistit i kvalitní péči a vzdělání těm nejmenším. Toto komplexní stanovisko, které identifikuje problémy a přináší doporučení, bylo přijato bez připomínek na plenárním zasedání EHSV ve dnech 20 a 21. ledna 2010.