PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Eva Hauserová - Jsi přece ľenská

Eva Hauserová - Jsi přece ľenská

14. únor 2001  | Diana Benšová
Novějąí ze dvou knih od Evy Hauserové je trochu jiná. Obsahuje rozbor nejroząířenějąích předsudků a stereotypů, které se týkají ľen a jejich role nejen v rodině.

Novìjąí ze dvou knih od Evy Hauserové je trochu jiná. Obsahuje rozbor nejroząíøenìjąích pøedsudkù a stereotypù, které se týkají ľen a jejich role nejen v rodinì. Nutno podotknout, ľe pøeľívání mnoha tìchto pøedsudkù je èásteènì i naąím dílem (tím myslím ľen). Musíme nejdøíve zmìnit své vlastní myąlení a pak mùľeme teprve chtít zmìnit myąlení naąich muľù (ať uľ vlastních nebo i cizích).

Stejnì jako v knize pøedchozí si Eva Hauserová udrľuje výborný vypravìèský tón a lehkou ironii. Jen v nìkterých pasáľích, kde jde tøeba o rozbor dìl naąich "velkých" sexuologù, psychologù a gynekologù, ètenáøi vstávají vlasy hrùzou na hlavì. Obèas mám pocit jako by se nìkteøí muľi zapomnìli v minulém století. No posuïte sami: "Dùsledná emancipace není moľná a ani ľádoucí pro ľádnou ľenu. ®ádná ľena nemùľe být zároveò matkou nìkolika dìtí, peèlivì se o nì a o rodinu (tedy o muľe - pozn. D.B.) starat a zároveò vystudovat a úspìąnì soutìľit s muľi." Citace je ze strany 89 z díla porodníka fuąujícího do psychologie J. Janaty a jeho dílka Dvojí svìt. Citace pokraèuje na daląí stranì: "®ena... bude jemnì, ale dùslednì naléhat na stanovení svatebního dne, nejąťastnìjąího dne v ľivotì kaľdé ľeny" (pokud si pamatuji mùj bývalý mì musel pøemlouvat pìknì dlouho, abych si ho vùbec vzala a na rozvod jsem po 2 letech manľelství tìąila daleko víc neľ na svatbu - pozn. D.B.) "jehoľ dosaľení je pro kaľdou normální prùmìrnou ľenu ľivotním cílem (kurzíva autor !). Velmi mì pak doktor uklidnil svým sdìlením, ľe tedy nejsem normální. Jsem docela hrdá, ľe do jeho pøedstavy normality se nevtìsnám. A co vy?

Pokud se chcete dozvìdìt nìjaké jiné perly a to z pera dr. Plzáka a dr. Uzla, dr. ©imka) ten to snad nemyslí tak ąpatnì jenom ľije v zajetí naąich genderových stereotypù), a v neposlední øadì sociobiologa P. Weise, tak je nemusíte shánìt vąechny èíst je, staèí si pøeèíst Jsi pøece ľenská a v podání autorky se dozvíte ty nejvìtąí perly z jejich dìl.

Za povąimnutí ovąem stojí i "Podle èeho poznáte muľe feministu", coľ je nìkolik bodù zaøazených na konci knihy, na kterých mùľete ten svùj poklad otestovat.

Vydala Grada Publishing roku 1998 v edici Psychologie pro kaľdého.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.