Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Do eurovoleb jde 31 stran

Do eurovoleb jde 31 stran

7. duben 2004  |  Novinky.cz
Do eurovoleb jde 31 stran
Celkem 31 politických stran a hnutí se chce ucházet o čtyřiadvacet mandátů, které jsou v Evropském parlamentu vyčleněny pro Českou republiku. Právě tolik stran odevzdalo do 16. hodiny, kdy vypršel termín, na ministerstvu vnitra své kandidátní listiny. Počet kandidujících uskupení je tak o dvě vyšší než při předloňských volbách do Poslanecké sněmovny.

Celkem 31 politických stran a hnutí se chce ucházet o čtyřiadvacet mandátů, které jsou v Evropském parlamentu vyčleněny pro Českou republiku. Právě tolik stran odevzdalo do 16. hodiny, kdy vypršel termín, na ministerstvu vnitra své kandidátní listiny. Počet kandidujících uskupení je tak o dvě vyšší než při předloňských volbách do Poslanecké sněmovny.

Své kandidátky už předložily všechny politické strany, které mají zastoupení v Poslanecké sněmovně a také hnutí Nezávislí, čtyřčlenná koalice Unie liberálních demokratů (US-DEU, ODA, Cesta změny a Liberálně reformní strana) a Sdružení nestraníků. Toto politické hnutí má sídlo v Brně, oficiálně zapsáno do seznamu stran a hnutí bylo letos v únoru.

Preference nepřejí US-DEU
Podle vývoje volebních preferencí by se do EP dostaly všechny strany zastoupené ve Sněmovně kromě Unie svobody, jejíž podpora se pohybuje pod pětiprocentní hranicí platnou pro vstup do EP. Například podle agentury TNS Factum mohou pětiprocentní práh překonat nezávislí. Kandiduje však více stran, které mají toto slovo v názvu.

Překvapit by tedy mohl bývalý šéf TV Nova, senátor Vladimír Železný (jednička hnutí Nezávislí), či lídr kandidátky Sdružení nezávislých a Evropských demokratů, senátor Josef Zieleniec. O některé voliče se může přetahovat soc. demokracie se Stranou za životní jistoty (SŽJ), která jako lídra postavila svou předsedkyni Marcelu Kozerovou. SŽJ, jež zdůrazňuje sociální témata, by mohla být pro některé kompromisem mezi ČSSD a KSČM.

Zkusí to i Kožený a sládkovci
Strany obvykle postavily plný počet kandidátů (24). Jako jednička minulý týden zaregistrované Občanské federální demokracie hodlá kandidovat kontroverzní podnikatel Viktor Kožený (40). Musel by však splnit podmínku 45denního pobytu na území Česka. Kožený je občanem Irska a žije na Bahamách.

Bývalá pornoherečka českého původu Dolly Buster (34) sice v březnu prohlásila, že do voleb nepůjde, nyní změnila názor a přece jen bude kandidovat jako jednička Nezávislé iniciativy (NEI). Kandidátku již podala také Balbínova poetická strana, jejímž čtyřem kandidátům vévodí Eugen Brikcius, Dělnická strana v čele se svým předsedou Tomášem Vandasem a letos na konci ledna zaregistrovaná Strana občanů republiky České, která má sídlo v Náchodě.

O hlasy voličů se bude ucházet také Strana zdravého rozumu podnikatele Petra Hanniga, Republikáni Miroslava Sládka bývalého poslance či Všeobecná občanská strana v čele s lídrem Vladislavem Novarou. Dalším uskupením je Národní koalice České strany národně sociální a Národní strany, která lákala na kandidátku šéfa Národní galerie Milana Knížáka.

Ten však po rozhovoru s ministrem kultury Pavlem Dostálem odstoupil. Spojit síly se rozhodlo i Hnutí samosprávné Moravy a Slezska spolu s Moravskou demokratickou stranou. Kandidovat v evropských volbách chtějí také Strana pro otevřenou společnost, strana Svobodní, Konzervativní strana, Strana venkova - spojené občanské síly či Koruna česká - Monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska.

_______________________________________________________________________________________ Jak se volí do EP
:. Česko bude mít v EP 24 svých poslanců z celkových až 732. Volební období trvá pět let, tedy od roku 2004 do roku 2009. Volby se mezi 10. a 13. červnem budou konat ve všech státech EU.
:. Na rozdíl od sněmovních voleb bude tvořit celé území Česka jediný volební obvod, takže se budou hlasy sčítat dohromady za ČR. Proto může každá strana, hnutí a koalice sestavit pouze jedinou kandidátní listinu.
:. Lidé budou moci udělovat tzv. preferenční hlasy, jejich váha bude oproti parlamentním volbám vyšší. Získá-li kandidát více než 5 procent z celkového počtu hlasů odevzdaných pro danou stranu, připadne mu mandát přednostně. Ve sněmovních volbách činí tato hranice 7 procent.

Novinky, ČTK
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.