feminismus.czČlánky › Demonstrace proti porušování lidských práv žen v Afgánistánu

Demonstrace proti porušování lidských práv žen v Afgánistánu

14. únor 2001
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA pořádal demonstraci proti porušování lidských práv žen v Afgánistánu (7.4.1999 před afgánským velvyslanectvím v Praze 6, ul. V Tišině 6)
Most pro lidská práva, Dvouměsíčník pro svobodné a rovné vztahy, Dr. V. Peška 666, Chrudim III., panda@chrudim.cz

zasílám Vám krátkou zprávu z demonstrace proti porušování lidských práv zen v Afgánistánu, které jsem se zucastnila.

Ve stredu 7. dubna 1999 se pred bývalou budovou afgánského velvyslanectví konala demonstrace proti porušování lidských práv zen v Afgánistánu, kterou porádal casopis Most pro lidská práva ve spolupráci s Nadací Gender Studies a dalšími zenskými organizacemi.

Demonstrace byla ohlášena jiz o 16. hodin, ale v tuto dobu se sešlo pouze 5 demonstrujících a novinári. Nechybela zde však Policie CR. Prítomní príslusníci legitimovali organizátora akce, samozrejme nechybel ani jejich komentár.

Na zacátku celé akce bylo precteno prohlásení o soucasné situaci zen v Afgánistánu a také dopis, který bude spolu s podpisovými archy zaslán na Ministerstvo zahranicí CR. Další demonstrantky a demonstranti se zacali trousit az kolem pul páte, kdy celá akce koncila.

Bohuzel se tato "obesla" bez velkého zájmu médií a bohuzel i demonstrujících. Krátká fotografická zpráva se objevila v Lidových novinách z 8.4. 1999. Komentár vsak opomnel všechny muze, kterí se této demonstrace také zucastnili.

Linda Sokacová

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.