Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Deklarace Evropské ženské lobby proti válce

Deklarace Evropské ženské lobby proti válce

23. leden 2003
Deklarace Evropské ženské lobby proti válce
ropa je za válkou proti Iráku
Ženy z celé Evropy říkají NE válce proti Iráku a vyzývají k zastavení militarizace. Ačkoli odsuzujeme utlačovatelský režim Saddama Hussajna, věříme, že válka není řešením. Válka bude pro irácké ženy, muže a děti, kteří již trpí embargy, katastrofou. Charta OSN musí být respektována jako základ spolužití v míru. Válka s Irákem by mohla mít devastující vliv i na národy Blízkého východu a blízkých regionů. Nátlak Spojených států na vyhlášení války proti Iráku nejen, že zabraňuje nalezení jiných řešení, ale podrývá také existující mechanismy OSN podpory lidských práv a posilování ženských práv.

Ženy z celé Evropy říkají NE válce proti Iráku a vyzývají k zastavení militarizace.

Evropské ženské lobby reprezentující více než 3000 ženských neziskových organizací v Evropě:
Se snaží dosáhnout úplného naplnění ženských lidských práv a udržitelného rozvoje;
Si uvědomuje, že moderní způsob vedení válek nerovnoměrně zasahuje civilní obyvatelstvo, zejména ženy a děti;
Si je hluboce vědomo toho, že násilí na ženách a dívkách v konfliktních a poválečných situacích je extrémní, systematické a široce rozšířené;
Tvrdí, že kultura militarizace zbavuje ženy vlivu a hlasu, protože se ve svých denních aktivitách a prostředí zapojují do podpory míru, spravedlnosti a solidarity;
Potvrzuje, že současný proces militarizace zpomaluje investice do lidských práv, sociálního rozvoje a genderové rovnosti.

Ačkoli odsuzujeme utlačovatelský režim Saddama Hussajna, věříme, že válka není řešením. Válka bude pro irácké ženy, muže a děti, kteří již trpí embargy, katastrofou. Charta OSN musí být respektována jako základ spolužití v míru. Válka s Irákem by mohla mít devastující vliv i na národy Blízkého východu a blízkých regionů. Nátlak Spojených států na vyhlášení války proti Iráku nejen, že zabraňuje nalezení jiných řešení, ale podrývá také existující mechanismy OSN podpory lidských práv a posilování ženských práv.

Ženy z celé Evropy žádají, aby:
Vlády využily svou moc k nátlaku na pokračování vyjednávaní ve prospěch mírového řešení.
Jakákoli země v evropském regionu zamítla jednostrannou podporu politiky USA.
Členské země EU, přístupové země a ostatní evropské státy využily svého vlivu a přiměly Irák k přijetí politických řešení a přijetí mandátu inspektorů OSN.
Členské země Evropské unie, přístupové země a ostatní evropské státy zajistily implementaci všech závazků uvedených v rezoluci 1325 Rady bezpečnosti OSN o roli žen v řešení konfliktů a trvalé udržitelnosti míru.
Brusel, 21.ledna 2003
EWL-LEF, 18rue Hydraulique, B-1210, Bruxelles, tel.+3222179020, fax+3222198451, email: ewl@womenlobby.org, http://www.womenlobby.org

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.