PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › BEZPLATNÁ PRÁVNÍ PORADNA GENDER STUDIES

BEZPLATNÁ PRÁVNÍ PORADNA GENDER STUDIES

BEZPLATNÁ PRÁVNÍ PORADNA GENDER STUDIES
Orientujete se ve změnách, které se týkají rodičovských příspěvků? Víte, jaké novinky Vás čekají v práci? Zažíváte diskriminaci na trhu práce? Neváhejte se zeptat.

Orientujete se ve změnách, které se týkají rodičovských příspěvků? Víte, jaké novinky Vás čekají v práci? Zažíváte diskriminaci na trhu práce? Neváhejte se zeptat.

Rok 2012 přinesl změny v oblasti sociálního zabezpečení a pracovněprávních vztahů. Jedná se především o tzv. sociální reformu a nové úpravy v zákoníku práce. Jak upozorňuje projektová manažerka Gender Studies, Lada Wichterlová: „Tyto změny přinášejí pochopitelně řadu otázek a nejistot. Nabízíme proto bezplatné právní on-line i telefonické poradenství. Naše právničky často zodpovídají dotazy, které se týkají mateřské a rodičovské dovolené, jejíž podmínky se mění v ČR každým rokem. Neustálé změny velmi komplikují životní situaci rodin a osob pečujících o malé děti a kladou na ně značné nároky v oblasti plánování rodinného rozpočtu, pracovní dráhy a schopnosti se nové situaci přizpůsobit a vyhnout se finančním ztrátám. Poradna také slouží osobám, které mají nízké povědomí o svých právech na trhu práce. Zda si mohou dojít k lékaři v rámci pracovní doby a za jakých podmínek, jak funguje práce přesčas, zda mají či nemají nárok na flexibilní pracovní uspořádání apod.“

Časté dotazy

• V březnu mi končí rodičovská dovolená, ale dceru mi vezmou do školky až od září. Když dám v zaměstnání výpověď a přihlásím se na úřad práce, budu mít nárok na nějakou podporu?

• Může si zaměstnavatel stanovit čas na návštěvu lékaře, který zaměstnanci proplatí? Tedy např. stanoví 4 hodiny jako dobu "nezbytně nutnou k návštěvě lékaře" a další čas pak zaměstnanec musí čerpat jako dovolenou, případně napracovat? Pokud ne, jak se lze proti tomu bránit?

• Nastoupila jsem po tříleté rodičovské dovolené zpět do zaměstnání. Od spousty jiných matek, které se vracely po rodičovské, jsem se doslechla, že mi zaměstnavatel musí dát stejný mzdový výměr, jako když jsem odcházela na mateřskou. Mně ho ale snížili a odůvodnili to tím, že jsem na jiném postu (předtím jsem pracovala jako vedoucí prodejny a teď budu prodavačka). Ráda bych se zeptala, jestli mi zaměstnavatel může sáhnout na plat a snížit mi ho?

• Mám podezření na sexuální obtěžování na pracovišti, jak mám postupovat?

Jak poradna funguje?

Bezplatná právní poradna Gender Studies je určena převážně ženám a mužům, kteří čelí nerovnému postavení či diskriminace z důvodu pohlaví a/nebo věku na trhu práce, nebo mají dotaz, který se týká podmínek odchodu a návratu z mateřské/rodičovské dovolené, či možnosti flexibilního pracovního uspořádání. Dotazy je možné položit prostřednictvím formuláře na stránkách rovneprilezitosti.cz, případně využít telefonickou právní poradnu v úterý od 9.00 do 11.00 a v pátek od 16.30 na 18.30 na číslech 224 913 350 nebo 774 913 350.

Právní poradna funguje za přispění T-Mobile Czech Republic a. s.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.