PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Australský guvernér odstoupil kvůli obvinění ze znásilnění

Australský guvernér odstoupil kvůli obvinění ze znásilnění

12. květen 2003  |  www.novinky.cz
Australský guvernér odstoupil kvůli obvinění ze znásilnění
Australský guvernér Peter Holl
Australský guvernér Peter Hollingworth čelí obvinění, že před mnoha lety znásilnil mladou ženu, když byl ještě mladým anglikánským knězem. Guvernér, zástupce britské královny Alžběty II. v zemi, kvůli tomuto obvinění ze své funkce odstoupil. Oznámil to v neděli australský premiér John Howard s tím, že jeho funkci bude dočasně vykonávat někdo jiný.
Australský guvernér Peter Hollingworth čelí obvinění, že před mnoha lety znásilnil mladou ženu, když byl ještě mladým anglikánským knězem.

Austrálií hýbe politický a mediální skandál, který v zemi nemá obdoby. Australský guvernér Peter Hollingworth, zástupce britské královny Alžběty II. v zemi, odstoupil ze své funkce kvůli obvinění, že před mnoha lety znásilnil mladou ženu. Oznámil to v neděli australský premiér John Howard s tím, že jeho funkci bude dočasně vykonávat někdo jiný.

11.5. 12:20
CANBERRA - Hollingworth čelí obvinění, že v roce 1965 znásilnil na táboře anglikánské mládeže mladou Rosemarie Annie Jarmynovou. V té době byl Hollingworth ještě mladým knězem. Jarmynová, která guvernéra žalovala o finanční náhradu, však před dvěma týdny spáchala sebevraždu. Teď, když je po smrti, není jasné, jak soud s případem naloží.

Guvernér obvinění popřel
Hollingworth ale popírá, že by ženu kdy znal a že by ji někdy kolem roku 1965 potkal na táboře, kde se sešli mladí křesťané a kde ji měl sexuálně zneužít. Podle něho si ho musela nutně s někým splést.

Guvernér byl již pod tlakem v 90. letech, že se nedokázal vypořádat se sérií obvinění z pedofilie vznesených proti několika knězům, když byl anglikánským arcibiskupem v Brisbane.

Novinky, ČTK, DPA, CNN
foto: ČTK/AP

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.