PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › 16 dní aktivismu proti násilí na ženách ve světě

16 dní aktivismu proti násilí na ženách ve světě

26. listopad 2015
16 dní aktivismu proti násilí na ženách ve světě

Násilí páchané na ženách je jedním z nejvýraznějších a zároveň nejtragičtějších projevů ale i důsledků genderové nerovnosti. Tento termín (angl. "violence against women") je definován OSN následovně (The UN Declaration on the Elimination of Violence against Women): Jakýkoliv čin násilí, založený na nerovnosti pohlaví, jehož důsledkem je, nebo který směřuje k tomu, aby jeho důsledkem bylo fyzické, sexuální nebo psychické poškození trpící ženy, včetně vyhrožování takovými činy, nátlaku nebo jakéhokoliv odnětí svobody, ať už ve veřejném nebo soukromém životě." 

Násilí na ženách s nazývá genderově podmíněné násilí, protože jeho příčinou je zneužívání nerovnováhy moci mezi muži a ženami ve společnosti, která vychází z genderových stereotypů. Celosvětová iniciativa 16 dní aktivismu proti násilí na ženách #16days #16daysofactivism upozorňuje na závažnost tohoto problému a jeho příčiny. 

V roce 2015 si připomínáme 24. ročník této mezinárodní kampaně, do které se zapojilo více jak 5000 organizací, agentury OSN a bezpočet jednotlivců z více než 180 zemích po celém světě.

Podívejte se na webstránky Center for Women's Global Leadership při Rutgers University a zjistěte víc o historii 16 dní aktivismu proti násilí, stáhněte si oficiální toolkit projektu Unite, který organizuje UN Women (Komise OSN pro postavení žen), podpořte svým podpisem e-petici Evropské ženské lobby za potlačení násilí na ženách nebo se podívejte jak probíha kampaň 16 dní v různých částech světa.

Bangkok International Film Festival on Ending Violence against Women and Girls

Světlo ne násilí "Light, not violence"(Valoa, ei väkivaltaa) ve Finsku

Human Rights Watch Kyrgyzstán

Petice Evropské ženská lobby

Oranžový den v Kambodže

Women's Foundation Kanada

Amnesty International

Rutgers School of Arts and Sciences

Take Back The Tech: survivor strategies

Konajme Fenestra.sk

UNwomen - #orangetheworld

#Musudaug Lithuanina

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.